O istorie alternativă: Dacă Martin Luther King nu ar fi fost omorât?
Martin Luther şi-a dedicat viaţa discursului despre pace şi egalitate, într-o eră în care încă exista segregaţia. A fost o voce puternică împotriva nedreptăţii şi pentru pace. De la aspectul civil, pentru care a câştigat Premiul Nobel în 1964, a trecut la un activism care atingea problema inegalităţii economice. O particularitate a acestui personaj istoric este că nu a activat în viaţa politică, fiind doar „vocea unui cetăţean”.
Istoricul Clayborne Carson de la Universitatea Stanford şi director la Institutul de cercetare şi educaţie Martin Luther King Jr. menţionează că „atunci când actul pentru dreptul de vot a fost aprobat în 1965, scopul lui s-a extins dincolo de drepturile civile. În discursul de la câştigarea Premiului Nobel a spus că există trei rele în lume. Discriminarea rasială era unul, dar sărăcia şi războiul erau celelalte două, şi asupra acestora şi-a îndreptat atenţia”.
Pe lista lui King era şi planul numit Poor People’s Campaign pe care l-a anunţat în anul 1967 în luna noiembrie. A plănuit ca 2.000 de oameni de toate rasele să vină în Washington pentru a protesta în favoarea unor măsuri economice care includeau crearea de locuri de muncă, ajutor de şomaj, un salariu minim decent şi o ieftinire a locuinţelor.
De asemenea, a fost o voce împotriva războiului din Vietnam. Exact cu un an înainte de moartea sa, King a ţinut unul dintre cele mai controversate discursuri în Riverside Church din Manhattan unde a numit guvernul S.U.A. cel mai violent guvern din lume şi a mai menţionat că este imorală să trimiterea de afro-americani pentru a garanta libertăţi în Asia de sud-est, în condiţiile în care aceştia nu le aveau în state americane precum Georgia.
Ce a schimbat Martin Luther King cu adevărat
Deşi sunt mulţi experţi care consideră că relaţiile rasiale ar fi fost diferite dacă trăia King, Carson menţionează că acest efect nu exista, întrucât atitudinile generale ale oamenilor se schimbă în timp, iar ţara se îndrepta într-o direcţie mai conservatoare odată cu alegerile din 1964.
Într-un sens ironic, este posibil să nu fi existat o sărbătoare oficială care să îl onoreze pe King dacă acesta nu era asasinat. În timpul vieţii nu era o figură atât de populară precum este în zilele de astăzi. În cei cinci ani de activitate până la moartea sa, King a apărut doar de două în top 10 Gallup, care prezenta cele mai admirate personalităţi – în 1964 şi 1965. În 1999, un alt clasamanet Gallup îl arăta pe Luther King pe locul doi în topul celor mai populare figuri ale secolului XX, după Maica Tereza.
Sursa: History
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O scrisoare a lui Lyndon Johnson către văduva lui Martin Luther King Jr, vândută cu 60.000 de dolari
Lucruri fascinante pe care nu le ştiaţi despre Hitler – FOTO
Primul mare asasinat din istoria Americii: preşedintele Abraham Lincoln, omorât de un actor