Acum 4.000 de ani, în stepele de la nord de Marea Neagră au început să se stabilească popoare nomade. Există o sumedenie de indicii care arată dezvoltarea acestor culturi.
În ciuda multor descoperiri arheologice, sunt multe elemente care rămân învăluite în mister, precum limba acestora.
Ultima descoperire relevă un sit unde sunt îngropaţi mai mulţi câini din acea perioadă, iar experţii consideră că aceste rămăşiţe indică urmele unor sacrificii rituale. Indiciul de bază a fost tăierea unor secţiuni de oase în forme care nu păreau aleatorii.
Credit: David Anthony
Arheologii ştiau că această descoperire nu este ceva obişnuit şi au apelat la tradiţii literare şi la lingvişti. Se ştia că locuitorii acelei zone vorbeau o limbă indo-europeană, asemănătoare cu limbile europene moderne, precum engleza. Ideea principală a metodei era de a vedea rădăcinile din limbile moderne şi de a le compara cu limbile preistorice.
Deşi David Anthony, arheolog la Hartwick College, este adeptul unei asttfel de metode, majoritatea cercetătorilor se arată reticenţi, întrucât pot exista confuzii. Două cuvinte pot avea asemănări fără să existe o legătură între ele.
Înfruntat cu acest fapt şi cu lipsa informaţiilor cu privire la limbă, experţii care au studiat aceste culturi au emis o ipoteză interesantă. Se ştia deja că multe dintre aceste culturi formau societăţi de războinici, dar nu se ştia amploarea şi complexitatea acestora.
Aceasta a fost dezbătută luându-se în considerare şi tradiţiile celtice, germanice, greceşti şi indo-iraniene, unde se observă recurenţa acestui tip de societate. S-a observat că în toate există o recurenţă referitoare la lupi şi la câini, reprezentând animale totemice pentru grupurile acestea de războinici, sau cum se considerau aceştia în unele circumstanţe, „haite de lupi”.
Odată cu descoperirea aceasta, se ridică problema complexităţii societăţilor de războinici din acea perioadă în culturile din Rusia de astăzi.
Sursa: Archaeology
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Zece ritualuri sexuale bizare din jurul lumii. Cum se păstrează virginitatea în Africa
Descoperire FASCINANTĂ, făcută de un arheolog amator în Scoţia. Sunt câteva sute – FOTO
Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani