Timp de decenii întregi, arheologii şi teologii au dezbătut dacă Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este cu adevărat locul în care Hristos a fost îngropat şi din care a înviat după ce a fost răstignit.
În zilele noastre, după ce oamenii de ştiinţă au obţinut acordul de a deschide mormântul pentru prima dată după 500 de ani, conţinutul acestuia oferă „dovezi vizibile că locul pe care pelerinii îl venerează astăzi este acelaşi mormânt pe care împăratul roman Constantin l-a găsit în secolul IV”.
Mormântul a fost îmbrăcat în marmură din anii 1500 pentru a-i împiedica pe vizitatori să fure bucăţi din el sau relicve. În secolele precedente, faimoasa biserică a fost distrusă şi reconstruită de atâtea ori, încât experţii au început să aibă îndoieli referitor la localizarea exactă a mormântului şi la conţinutul său.
După ridicarea plăcii de marmură, pentru prima dată după 500 de ani, cercetătorii au descoperit poliţa din calcaroasă pe care se presupune că ar fi fost întins trupul lui Iisus, transmite The Mirror. În plus, a fost descoperită şi o a doua lespede din marmură până acum necunoscută cercetătorilor, gravată cu o cruce despre care se crede că a fost sculptată în secolul al XIIlea de cruciaţi.
Arheologul Fredrik Hiebert, parte a echipei National Geographic, a declarat că „lucrul care m-a uimit cel mai mult a fost atunci când am înlăturat primul strat de praf şi am descoperit o a doua bucată de marmură. Aceasta era gri, nu de culoare bej la fel ca cea din exterior şi chiar în mijlocul ei era o cruce extrem de frumos inscripţionată. Nu aveam nicio idee că un astfel de lucru se găseşte acolo”.