O amuletă veche de 6.000 de ani a fost creată prin aceeaşi tehnică pe care NASA o utilizează astăzi

18 11. 2016, 09:07

O amuletă antică reprezintă cel mai vechi exemplu al unei piese metalice fabricate prin aceiaşi tehnică pe care NASA o utilizează şi astăzi.

Amuleta, veche de 6.000 de ani, a fost descoperită într-un sat neolitic din Mehragarh, Pakistan, fiind considerat primul exemplu de turnare a metalului în matriţa-metodă de realizare a obiectelor din metal.

Artefactul a fost analizat ca parte a unui nou studiu, utilizându-se o tehnică cunoscută ca imagistică fotoluminescenţă pentru a determina modul în care a fost fabricată. Procesul a implicat propagarea unei lumini pe artefact şi măsurarea cantităţii de lumină refractată. Deoarece materiale diferite reflectă diferite cantităţi de lumină, experţii au reuşit să descopere materialul din care a fost realizat artefactul.

Sursa: Daily Mail

Procesul a dezvăluit că amuleta a fost fabricată dintr-o bucată, cercetătorii concluzionând că a fost fabricată prin procesul de turnare în matriţă. Metoda implică realizarea unei replici a obiectului din ceară şi crearea unei matriţe în jurul ei. Atunci când este încâlzită, ceara topită este scoasă afară şi în interior este turnat metal.

Studiul, publicat în revista Nature, dezvăluie că amuleta a fost realizată prin turnarea cuprului topit într-o matriţă.

Sursa: Daily Mail

În prezent, este una dintre cele mai populare metode. ,,În prezent, este şi cea mai precisă metodă de formare a metalului, utilizată în aerodinamică, aeronautică şi biomedicină,” a declarat unul dintre cercetători.

Tehnica a fost utilizată pentru crearea numeroaselor componente de pe Staţia Spaţială Internaţională şi roverul Curiosity.

Sursă: Mail Online

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Foiţe de aur cu vrăji de acum 2.000 de ani, găsite recent. ”Este o descoperire foarte importantă”
 
Un artefact preistoric rescrie istoria Americii Latine
 
Cel mai mare lingou de aur
 
Texte misterioase au aparut pe Giulgiul din Torino