Australia a fost locuită cu 10.000 de ani mai devreme decât s-a crezut până acum
Giles Hamm, membru al Universităţii La Trobe din Australia şi cel care a demarat aceste studii, a afirmat că a întreprins aceste săpături cu intenţia de a găsi urme străvechi ale habitatului uman, însă a descoperit o serie de roci gravate. Imediat, a iniţiat studierea în amănunt a acestora şi realizarea de noi săpături arheologice în acea zonă. În momentul în care Hamm şi colegii săi au inspectat solul, au descoperit straturi de cenuşă şi cărbuni la o adâncime de un metru, ceea ce a indicat faptul că acest sit a fost locuit cu foarte mulţi ani în urmă decât s-ar fi crezut.
Potrvit lui Hamm, acea zonă relevă faptul că a fost locuită, chiar dacă săpăturile de pe teritoriul acesteia au cuprins doar o mică parte. Pe lângă ocupaţiile rare care au avut loc acum mii de ani, ulterior s-au înregistrat ocupaţii frecvente ce datează de acum 40.000 – 35.000 de ani, ce au durat până la sfârşitul Erei Glaciare.
Printre acele artefacte se găsesc şi unele realizate din os, cu o vechime de aproximativ 38.000 de ani, precum şi ocru şi ghips. Însă, cel mai semnificativ aspect, pe lângă aceste artefacte, este reprezentat de descoperirea rămăşiţelor a două specii de giganţi alăturate acestora. Mai mult, descoperirea radiusului unui Diprotodon optatum, un mamifer marsupial ce se presupune că avea o greutate de 3 tone, este la fel de importantă. În urma acestor evenimente, a apărut o întrebare ce îi macină pe toţi cercetătorii: ce a dus la dispariţia acestor specii, oamenii sau schimbările climatice?
Sursa: IFL Science
Citeşte şi:
Dragonul de Komodo e originar din Australia
Australienii vor omorî peste 1 milion de cămile sălbatice pentru a proteja mediul
A fost descoperit scheletul celui mai mare marsupial care a trăit vreodată