Un „vânător” de fosile, care făcea cercetări în jurul localităţii Sussex, din Marea Britanie, acum mai bine de 10 ani, s-a împiedicat de un bolovan mic, de culoare maro. Acest „bolovan” a fost ani de zile analizat de către un grup de paleontologi. Acum, s-a dovedit a fi ţesutul cerebral al unui dinozaur erbivor din specia Iguanodon, care a trăit acum aproximativ 133 de milioane de ani.
Acesta este primul exemplu al unui creier fosilizat ce a aparţinut unui dinozaur. Dr. Alex Liu, paleontolog la Universitatea Cambridge, a afirmat că „este unul dintre ţesuturile pe care nu speram să le descoperim vreodată.” Acest dinozaur era unul care se mişca destul de greu din cauza faptului că era voluminos, fiind asemănat cu o „bestie bipedă”. A aparţinut grupului Ornithischians, iar Liu admite că acest creier al său avea foarte multe elemente comune cu cele ale unui creier de pasăre, cu toate că acest dinozaur semăna foarte mult cu un crocodil din zilele noastre.
Creierul reptilelor moderne este relativ mic, iar jumătate din cavitatea craniană este rezervată sinusurilor, care servesc ca un sistem de drenaj al sângelui, dar în cazul acestui dinozaur, creierul pare să fi apăsat asupra structurii scheletice, ceea ce denotă faptul că acest dinozaur avea un creier mult mai mare decât s-ar fi aşteptat paleontologii. Însă, este posibil ca acest lucru să fie explicat prin invocarea unui deces violent al acestui dinozaur, în urma căruia creierul s-a poziţionat astfel.
Sursa: IFL Science
Citeşte şi:
Cercetătorii au descoperit un lac sub ocean. Cei care înoată acolo nu se mai întorc în viaţă
Suprafaţa pe care a fost înmormântat Iisus, redescoperită după 500 de ani
A fost descoperită dovada faptului că strămoşii noştri au fost dreptaci