Descoperire unică pe un câmp din România. Ce au găsit arheologii într-un mormânt vechi de 5000 de ani

21 10. 2016, 09:13

„Are o vechime în jur de 5000 de ani, poate să aibă şi 5100 dar şi 4900. Cam atunci încep să apară astfel de morminte în zona aceasta. Interesant e întreg ansamblul. În jurul mormântului au făcut un cerc din pietre care are un diametru de aproximativ 5 metri, iar în mijloc au făcut acest mormânt. Probabil are sexul masculin, depus într-o poziţie normală pentru epoca lor, îl puneau pe spate şi cu genunchii ridicaţi, îndoiţi”, a declarat Alin Frânculeasa, arheolog din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit sursei citate, descoperirea arheologică a fost făcută ca urmare a săpăturilor din zonă, unde urmează să fie ridicat un parc industrial.

„Avea ceva piese de podoabă, un colier la gât din piese de cupru şi din scoică, apar urme de ocru, o vopsea naturală, roşie. Statutul lui e demonstrat de construcţia în sine, de ridicarea unui tumul pentru el, de realizarea acestui cerc pentru el. Probabil are şi cercei de argint, probabil o să-i vedem când îl ridicăm”, a adăugat Alin Frânculeasa.

Foto: Laura Petrescu/ Mediafax

„Ce e interesant este că avea podoabe în zona gâtului, e vorba de piese de cupru şi mărgele. Noi l-am fotografiat, urmează acum să fie desenat, iar la final oasele vor fi prelevate şi duse la Institutul de Antropologie de la Bucureşti pentru alte analize”, a spus şi Bianca Preda.

Foto: Laura Petrescu/ Mediafax

Potrivit arheologilor, zona este ofertantă din punct de vedere istoric. „Noi tot facem astfel de descoperiri, e şi o zonă bogată în situri arheologice. Sunt peste 300 de situri arheologice numai în localităţile din jurul Ploieştiului. În ultimii ani am săpat cam 15, 16 astfel de movile, toate în contextul unor lucrări de investiţie”, a mai precizat Alin Frînculeasa, arheolog din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova.

În aceeaşi zonă, miercuri a mai fost descoperit un mormânt care are aceeaşi vechime, însă nu la fel de bine conservat.

Sursa: Mediafax