Cum au influenţat primii fermieri evoluţia omului şi a societăţii
Sute de locuitori din zonă se rugau la altare circulare şi realizau sculpturi cu ochi foarte mari, înalte de aproape un metru. Aceştia îşi îngropau decedaţii sub podeaua casei, decapitând persoana pesntru a decora craniul.
Deşi cultura lor era fascinantă, un alt factor i-a intrigat pe arheologi cu privire la Ain Ghazal. Aici au apărut primii fermieri care au efectuat activitatea după apariţia agriculturii. În jurul aşezământului, Ain Ghazal se cultiva orz, ovăz, linte şi năut. Alţi locuitori plecau cu turmele de oi sau capre pe dealuri cu lunile. Situri precum Ain Ghazal furnizează informaţii despre cel mai important moment din istoria umanităţii, momentul în care omul a domesticit plantele şi animalele, s-a stabilit într-o anumită zonă şi a început să dezvolte societăţile care există şi astăzi.
La unele întrebări ale arheologilor au descoperit răspunsul prin intermediul ADN-ului pe care l-au extras din scheletul descoperit în Ain Ghazal şi din alte aşezăminte din Orientul Apropiat. Noile informaţii dovedesc că primii fermieri au lăsat în urmă semne extraordinare. Oamenii din Irlanda şi India au descoperit strămoşi care au început să cultive grâu şi orz în Orientul Apropiat, acum mii de ani.
,,Este o parte din istoria civilizaţiilor pe care abia începem să o înţelegem,” a declarat Iosif Lazaridis, cercetător postdoctoral din cadrul Colegiului Medical Harvard.
Dezvoltarea agriculturii a revoluţionat omul ca specie. Atunci când grupurile de vânători au început să cultive plante şi să domesticească animale, au renunţat la viaţa de nomand, construind sate şi oraşe care au rezistat de-a lungul miilor de ani.
Agricultura este originară din mai multe zone ale lumii, însă prima dată a apărut în Fertile Crescent o regiune din Orientul Apropiat în unele părţi aflându-se Irakul, Siria, Libanul, Israelul şi Iordanul de astăzi.
În 1990, arheologii au concluzionat că agricultura din Fertile Crescent a început în Iordania şi Israel, o regiune cunoscută ca Levantul de sud. ,,Consider că totul a pornit de aici, totul răspândindu-se de aici, probabil inclusiv şi oamenii,” a declarat Melinda A. Zeder.
Zeder şi alţi arheologi sugerează că oamenii au inventat agricultura în câteva zone din Fertile Crescent, în aceiaşi perioadă. În munţii Zagros din Iran, de exemplu, Zeder a descoperit dovezi ale domesticirii treptate a caprelor sălbatice, de acum 10.000 de ani.
În 1980, Dani Nadel, de la Universitatea de Ebraică, şi colegii săi au excavat un sit de acum 23.000 de ani, de pe malul mării Galilee, cunoscut ca Ohalo II. Aici, echipa a descoperit mai multe depozite. Anul trecut, doctorul Nadel, coautor al unui studiu care a dezvăluit că într-unul dintre depozite se aflau 150.000 de seminţe şi fructe carbonizate, inclusiv specii de alune, struguri şi măsline. O lamă din piatră, descoperită ca Ohalo II, părea că ar fi fost utilizată ca seceră pentru recoltarea culturilor. Fapt ce furnizează informaţii conform cărora locuitorii au cultivat plante sălbatice cu mult timp înainde de perioadă estimată de arheologi.
Doctorul Reich şi colegii săi, inclusiv Ron Pinhasi, arheolog din cadrul Universităţii din Dublin, au recuperat materialul genetic din 44 de rămăşiţe, descoperite în Orientul Apropiat. Dr. Reich a descoperit că cel mai vechi material genetic al vânătorilor din regiune poate fi datat acum 14.000 de ani.
Deşi agricultura i-a făcut pe oamenii din Fertile Crescent să se aşeze într-o zonă, aceştia au rămas izolaţi din punct de vedere genetic pentru mii de ani. Acum 8.000 de ani, această barieră s-a estompat, iar genele s-au răspândit în întreaga regiune.
Sursa: NY Times
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: