Figurina se află în stare brută, fiind realizată, între anii 6300 şi 600 î.e.n, din piatră de var. Acest material este rar, neobişnuit pentru o zonă în care majoritatea artfefactelor descoperite erau realizate din lut.
Arheologii cred că această figurină, care înfăţişează o zeiţă a fertilităţii, este, de asemenea, asociată cu o femeie în vârstă, lucru care evidenţiază egalitatea socială ce exista la acea vreme în Çatalhöyük, localitatea unde a fost descoperită. Astfel de figurine sunt reprezentative pentru perioada neolitică.
Aceasta se deosebeşte de celelalte nu doar prin esenţa materialului din care este realizată, ci şi prin măiestria cu care aceasta a fost sculptată. Figurina, care are o înălţime de 17 cm şi o lăţime de 11 cm, prezintă câteva detalii, precum zone acoperite de grăsime, pe gât şi pe membre. Spre deosebire de celelalte figurine descoperite, mâinile acestei zeiţe sunt separate de trunchi, iar în jurul abdomenului este trasată o linie, tocmai pentru a fi evidenţă separarea acesteia faţă de restul corpului. Realizarea acestora a necesitat folosirea unor unelte fine, precum silexul sau obsidianul, ceea ce denotă faptul că a fost realizată de un artizan cu experienţă.
Ian Hodder, profesor de arheologie la Universitatea din Standford, a afirmat că această statuetă relevă egalitatea socială, acest lucru fiind evidenţiat prin faptul că zeiţa nu este slabă, localitatea Çatalhöyük fiind recunoscută pentru egalitatea în drepturi.
Sursa: Live Science
Citeşte şi:
Descoperire surpriză în interiorul Marii Piramide din Giza