La 25 de ani de la descoperirea Omului Gheţurilor, au ieşit la iveală informaţii cruciale despre strămoşul Otzi

23 09. 2016, 09:11

În urma aniversării a 25 de ani de la descoperirea omului gheţurilor din Alpii Otzta, cercetătorii au prezentat noi descoperiri despre mumia de acum 5.300 de ani. 

Prin ultima generaţie de metode criminologice, a fost descoperit modul în care Otzi a murit. Conform analizelor, acesta nu s-a aruncat de pe un munte pentru a scăpa de inamici. Otzi se odihnea când a fost surprins  de atacator, care a tras o săgeată în spatele omului gheţurilor. 

,,În termeni semnificativi pentru ştiinţă, Otzi nu este doar o mumie. El poate reprezenta modelul de european din timpuri străvechi, precum şi motivul pentru care trăia singur,”  a declarat Albert Zink, director la Institutul pentru Mumi EURAC.

În cadrul conferinţei au fost prezentate nenumărate aspecte despre omul gheţurilor, precum faptul că a murit la vârsta de 45 de ani,  avea artrită era intolerant la lactoză, suferea de atroscleroză şi probleme parodontale. De asemenea, bărbatul era infectat cu helicobacterul pylori, care provoacă boli precum gastrita.

Inspectorul Alexander Horn, de la Departamentul de Criminologie din Munchen, Germania, a încercat să rezolve misterul uciderii omului gheţurilor. Horn a început prin examinarea locului faptelor, cel din 19 septembrie 1991, descoperit lângă un gheţar care se topea. Acesta a reconstruit scena crimei  cu ajutorul obiectelor care au fost descoperite în vecinătatea sa. Horn a afirmat: ,,Acesta nu încerca să scape, ci voia să se odihnească. Bărbatul şi-a aşezat tolba lângă el şi s-a bucurat de o masă bună”.

Conform lui Horn, săgeata a fost lansată de la o distanţă destul de mare, luându-l pe Otzi prin surprindere. La locul crimei a fost descoperit un topor din cupru, Otzi a fost probabil omorât pentru ca ucigaşul să-i fure obiectele, a spus Horn.

Un alt grup de cercetători a reuşit să recreeze vocea omului gheţurilor

Prin intermediul unei tomografii computerizate, cercetătorii au reuşit să măsoare structura corzilor vocale, a gâtului şi a gurii mumiei. Cercetătorii de la Spitalul General Bolzano din Italia au reuşit să reconstruiască modul în care suna vocea lui Otzi, în timp ce pronunţa vocale în italiană.

,,Nu putem spune că am reconstruit vocea originală a lui Otzi deoarece ne lipsesc informaţii cruciale despre mumie,” a declarat cercetătorul Rolando Fustos.

Un alt cercetător, Franco Avanzini, a adăugat: ,,Desigur, nu ştim ce limbă vorbea bărbatul acum 5.000 de ani, dar putem recrea timbrul cu care acesta pronunţa vocalele”.

Bazându-se pe informaţiile descoperite, cercetătorii au afirmat că Otzi avea o voce groasă precum se poate auzi şi în videoclipul de mai jos.

Surse: Seeker  Science Alert

Vă recomandăm să citiţi următoarele articole:

Otzi, Omul Gheţurilor, surprinde din nou! Ce purta strămoşul pe sub colanţii realizaţi din piele de capră
 
Tatuajele lui Otzi, acupunctura preistorica?
 
Ötzi, preistoricul „Om al gheţurilor”, are rude în viaţă!
 
Noi dezvaluiri despre Otzi – mumia gheturilor