Originea numelor legiunilor romane. Trei dintre ele au făcut istorie pe teritoriul Daciei
Sunt considerate unele dintre mai de succes unităţi de luptă din întreaga Antichitate. Numele le-a rămas în istorie şi este menţinut viu prin intermediul descoperirilor de artefacte care le poartă ştampila.
Structurile de forţă erau denumite în funcţie de numărul pe care îl aveau, dar şi după origine, un anumit moment din istoria lor sau o victorie pe care au obţinut-o. Iată câteva exemple în acest sens:
I Flavia Minervia Pia Fidelis
A fost una dintre cele şase legiuni care au primit cifra ,,I” în numele lor. ,,Flavia Minervia” indică faptul că soldaţii care făceau parte din acest grup erau devotaţi zeiţei Minerva, a cărei imagine era reprezentată pe stindardul legiunii. ,,Pia Fidelis” este titlul pe care legiunea îl câştigă pentru loialitatea faţă de cel care a înfiinţat-o în anul 82 d.Hr., împăratul Domiţian.
IIII Flavia Felix
Deoarece poziţia sa fusese incertă în anul 69 d.Hr., în momentul accederii la tron, împăratul Vespasian a dezmembrat câteva legiuni care erau până atunci loiale oponenţilor săi. Astfel, din resturile legiunii IIII Macedonica a format legiunea IIII Flavia Felix. Numele grupului semnifică faptul că soldaţii erau îndeajuns de norocoşi (,,felix”) pentru că au supravieţuit mâniei împăratului, motiv pentru care ei trebuiau să fie denumiţi şi după dinastia din care conducătorul făcea parte, cea a Flaviilor.
În anul 88 d.Hr., legiunea IIII Flavia Felix a participat la invazia romană în Dacia. Ulterior, grupul s-a numărat printre cele care au luat parte la războaiele dacice ale lui Traian, contribuind la victoria decisivă din anul 106 d.Hr.
V Macedonica
Legiunea a fost înfiinţată, cel mai probabil, de politicianul roman Marcus Junius Brutus. În timpul domniei împăratului Domiţian, o parte dintre veteranii acestei legiuni au fost aşezaţi la Scupi, în provincia Macedonia, motiv pentru care grupul a început să fie cunoscut sub numele de ,,Macedonica”.
Legiunea a luptat în anul 88 d.Hr. în Dacia, fiind victorioasă în Bătălia de la Tapae. Începând cu anul 168, grupul a fost cantonat la Potaissa (astăzi Turda, jud. Cluj), pentru a apăra graniţele provinciei romane Dacia Porolissensis.
VI Ferrata Fidelis Constans
Prima parte a numelui legiunii, ,,ferrata” (,,cea înarmată”), simbolizează serviciul făcut Republicii Romane, în momentul în care a luptat pentru Pompei în Spania şi l-a servit pe Cezar în Syria şi Pontus, câştigând Bătălia de la Zela. Titlul ,,fidelis constans” semnifică loialitatea pe care faţă de imperiu în luptele desfăşurate în sec. I d.Hr. împotriva lui Claudius.
XIII Gemina
A fost una dintre legiunile de elită ale armatei romane. A fost înfiinţată de Cezar în anul 57 î.Hr. şi a participat alături de acesta la bătălii cum au fost cele de la Alesia, Pharsalus şi Thapsus. În anul 45 î.Hr., grupul este dizolvat, urmând să fie reînfiinţat de Octavian în anul 41 î.Hr. Legiunea a participat şi la cele două războaie dacice, după care este staţionată la Apulum (astăzi Alba Iulia), până la Retragerea Aureliană.
Nu se cunoaşte cu exactitate originea numelui ,,gemina” din titlul legiunii, însă istoricii iau în calcul mai multe variante: legiunile care au primit acest nume au fost înfrăţite cu alte grupuri similare, ele ar fi fost rezultatul împărţirii unor alte legiuni sau au fost dedicate fondatorilor legendari ai Romei, gemenii Romulus şi Remus.
Sursa: warhistoryonline.com
Vă mai recomandăm şi: Un amfiteatru roman a fost descoperit in apropierea unui port antic