Prin utilizarea a peste 2.000 de tomografii computerizate, experţii au reuşit în 2014 să realizeze o ,,autopsie virtuală” care îl înfăţişa pe faraon în carne şi oase. Acesta avea unul dintre picioare strâmbe, ocluzia deschisă pronunţată şi coapse feminine.
Teoriile anterioare susţineau că regele Tutankhamon ar fi murit la 19 ani, în urma unui accident cu trăsură, însă reconstrucţia virtuală a schimbat scenariul.
”Este important să observăm incapacitatea regelui de a conduce o trăsură, mai ales din cauza piciorului strâmb deoarece nu putea să stea în picioare fără ajutorul cuiva,” a declarat Albert Zink, director al Institutului pentru Mumii şi Oamenii Gheţurilor din Italia.
Conform radiologului şi egiptologului, Ashraf Selim ,,regele Tut avea boala lui Kohler, în timpul adolescenţei, care a fost incredibil de dureroasă”.
O altă dovadă a stat în faptul că arheologii au descoperit 130 de beţe în mormântul cu comori al regelui. Zink considera că moartea timpurie a faraonului a fost cauzată de starea sa de sănătate precară. Acesta fiind rezultatul deficienţelor genetice moştenite de la părinţii săi care erau fraţi.
În 2010, un studiu genetic a reconstruit linia de rudenie a lui Tutankhamon. În cadrul studiului mumia cunoscută cu denumirea KV55 (probabil Akhenaten şi KV35YL cunoscută ca tânăra domniţă) au fost identificaţi ca fiind fraţi şi părinţii lui Tutankhamon.
Studiul confirma că fragilul rege a fost afectat de malarie şi a suferit o ruptură puternică a piciorului, deasuprea genunchiului, înainte să moară.
Tutankhamon a fost ultimul bărbat din familia s-a, moartea lui a pus capăt celei de-a XVIII dinastie.
Sursa: Seeker
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: