Cinci evadări captivante din perioada sclaviei. Povestea adevăratei Eliza, devenită personaj în ”Coliba Unchiului Tom”

03 09. 2016, 19:00

1. Lewis Williams

Când Lewis William era copil, familia sa a scăpat de sclavia din Kentucky, călătorind către Cincinnati, unde nu se practica sclavismul. La numai 12 ani, William a fost păcălit de o ghicitoare să-i spună cum plănuieşte să evadeze.

Ea a utilizat informaţiile pentru a lua legătura cu vechii săi stăpâni şi l-a predat pe William în schimbul unei recompense. După ce proprietarul de sclavi a călătorit în Ohio, William a fost judecat pentru a putea fi extrădat în Kentucky. Povestea lui s-ar fi sfârşit aici dacă nu ar fi intervenit William Troy, liderul comunităţii de negri din Cincinnati. 

Troy îl cunoştea pe un băiat care semăna cu William. În ziua judecăţii, Troy a adus în sală mai mulţi susţinători pentru William. Când lumea a fost distrasă de o ceartă dramatică, Wiliam şi dublura sa au schimbat locurile, apoi William a ieşit  pe coate şi genunchi din sală, în final evadând în Canada.

2. Robert Smalls

În dimineaţa zilei de 13 mai 1862, Robert Smails împreună cu alţi camarazi au deturnat vaporul USS Planter în Charleston, Carolina de Nord, în timp ce colegii săi albi erau pe uscat. Sclavii şi-au luat la bord familiile de la un punct de întâlnire şi au navigat către Charleston Harbor, Smalls  fiind îmbrăcat cu hainele căpitanului.

Datorită cunoştinţelor sale despre navigaţie, acesta a reuşit să treacă vaporul în siguranţă de Fort Sumter. Odată ieşit din calea gloanţelor, s-a alăturat blocadei Uniunii, care a fost întemeiată pentru stoparea comerţului  cu armament de război între statele sudice. În cadrul blocadei, Smalls şi echipajul său au arborat steagul alb pentru prima dată pe o navă a Statelor Unite ale Americii. În nord au fost consideraţi eroi.

3. Sclava lui Drennen

Într-o zi din anul 1850, omul de afaceri John Drenne, soţia sa şi sclava acestora în vârstă de doar 14 ani s-au cazat la Casa Monongahela, un hotel luxos din Pittsburgh, Pennsylvania. După ce şi-a îmbrăcat stăpâna pentru cină, fata a fost ajutată de angajaţii de culoare să ducă la spălat un cufăr cu haine murdare. Aceasta a fost fascinată de faptul că deşi erau de culoarea sa, angajaţii hotelului nu erau sclavi. Într-o zi, fata a ieşit prin uşa din spatele hotelului şi nu a mai fost găsită de stăpânul său.

4. Henry Brown

Henry a fost un sclav născut şi crescut în Virginia. După ce a asistat la vinderea soţiei şi copiilor către un alt stat, Brown a decis să evadeze. Acesta a pus la cale un plan îndrăzneţ, dorea să se transporte într-o cutie din lemn către Philadelphia. A fost ajutat de un sclav eliberat şi de un negustor alb. Pe 3 martie 1849, Brown s-a înghesuit într-o cutie etichetată ca fiind  ,,marfă uscată”. După o călătorie de 27 de ore, Brown a ajuns la casa aboliţionistului James McKim.

Un an mai târziu, Brown a fost forţat să zboare în Anglia. În 1875 a reuşit să se reîntoarcă la familia sa. 

5. Eliza Harris

Povestea Elizei este atât de captivantă încât a fost inclusă ca personaj în romanul ,,Coliba Unchiului Tom”.

Atunci când stăpânii au încercat să-i vândă singurul copil, Eliza a fugit cu copilul către fluviul Ohio. Din păcate, suprafaţa îngheţată a fluviului a făcut ca acesta să fie nenavigabil. Aceasta a aşteptat schimbarea într-o casă apropiată. Într-o seară femeia a auzit cum se apropiau căutătorii ei. 

Atunci a luat decizia drastică să treacă fluviul pe bucăţile imense de gheaţă, deşi a intrat până la brâu în apă, femeia îşi împingea copilul către următoarea bucată de gheaţă. Obosită şi îngheţată, în ciuda condiţiei precare, Eliza a continuat până a traversat fluviul şi a scăpat de urmăritorii ei.

Sursa: Listverse

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De unde au provenit cei mai mulţi sclavi trimişi în SUA, Brazilia şi Caraibe?
 
Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri. Abolirea acestui obicei s-a făcut cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta
 
Ienicerii, sclavii care aveau putere şi privilegii nemaiîntâlnite – VIDEO
 
Omul exploatat de om: sclavia din zilele noastre