Lucie Aubrac, franţuzoaica care a reuşit să îşi elibereze soţul de mai multe ori din închisorile naziste – FOTO
23 iunie 1943: o femeie în vârstă de aproximativ 30 de ani intra în sediul central al Gestapo din Lyon, cerând să se întâlnească cu Klaus Barbie, ofiţerul german cunoscut sub numele de ,,Măcelarul din Lyon”. Această întrevedere era doar prima etapă din planul lui Lucie Aubrac de a-şi salva soţul, dar şi pe alţi colegi de-ai săi din închisorile naziste destinate membrilor Rezistenţei Franceze.
Pe numele său iniţial Lucie Bernard, franţuzoaica s-a născut în anul 1912 în satul Châtenay-sur-Seine, aflat la sud-est de Paris. În adolescenţă, Lucie nu a ţinut cont de dorinţa părinţilor săi de a deveni profesoară la o şcoală primară şi a ales în schimb să se mute în capitală şi să intre în rândul elitei de la Sorbona, reuşită pe care o obţine în 1937. În timpul studiilor, devine membră a Partidului Comunist Francez, iar după absolvire obţine un post de profesor la un liceu din Strasbourg.
Lucie Aubrac (Foto:citoyennes.pressbooks.com)
În 1939, Lucie se căsătoreşte cu Raymond Samuel, un inginer de origine evreiască cu care a avut doi copii: Jean-Pierre şi Catherine. După invazia nazistă a Franţei, Raymond este luat prizonier şi încarcerat la Sarrebourg, însă soţia sa îl ajută să evadeze, după care se retrag împreună la Lyon, cel mai important oraş al aşa-numitului ,,Stat francez” condus de ,,Guvernul de la Vichy”.
În toamna lui 1940, Lucie Aubrac devine unul dintre primii membrii ai Rezistenţei care urma să submineze conducerea de la Vichy. La doi ani după aceea, germanii reuşesc să ocupe întreg teritoriul francez şi încep deportarea în masă a evreilor de aici. În timp ce era încarcerat de către germani, Raymond reuşeşte să îi convingă pe aceştia că nu are legături cu partizanii şi este, într-un final, eliberat.
Lucie şi Raymond Aubrac (Foto:ehpad-salornay.fr)
În ziua de 21 iunie 1943, Raymond a fost arestat din nou, de data aceasta în Lyon. La exact patru luni după aceea, Lucie, ajutată de alţi membrii ai Rezistenţei, reuşeşte să îşi elibereze din nou soţul din închisoare.
Din acel moment, familia Aubrac este căutată în permanenţă de nazişti şi îşi schimbă domiciliul în permanenţă, până în febriarie 1944, când este evacuată în Regatul Unit. După Debarcarea din Normandia, Lucie se întoarce în Franţa şi devine unul dintre cei mai importanţi membrii ai guvernului condus de Charles de Gaulle.
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Lucie a început să predea din nou, povestindu-le elevilor ei cât de importantă a fost Rezistenţa Franceză. În 1984 a publicat cartea ,,Păcălindu-i pe Gestapo”, iar în 1996 a primit cea mai importantă decoraţie a Franţei, ,,Legiunea de Onoare”. Lucie Aubrac s-a stins din viaţă în anul 2007, la Issy-les-Moulineaux, la vârsta de 94 de ani.
Lucie Aubrac (Foto:loree-des-reves.com)
Sursa: history.com
Vă mai recomandăm şi: DEZVĂLUIRI. Cum a cooperat Associated Press cu regimul nazist. Reacţia prestigioasei agenţii
Armele secrete ale agenţilor nazişti, dezvăluite de un raport MI5