Răsturnare de situaţie în cazul ”celei mai vechi piramide” din lume. Când a fost realizată structura – FOTO
Recent, presa din lumea întreagă a transmis o ştire conform căreia în apropierea oraşului Saryake din Kazahstan a fost descoperită prima piramidă din lume, iar ruinele păstrate până acum ar fi aparţinut unei construcţii mai vechi decât piramidele din Egipt. Arheologii spun însă că structura nu este tocmai atât de veche.
Unul dintre specialiştii activi pe şantierul unde a fost descoperit mausoleul, Viktor Novozhenov (Institutul Arheologic Saryaka din cadrul Universităţii de Stat din Karaganda, Kazahstan) spune că structura pe care a studiat-o are o înălţime de aproximativ 2 metri, o lungime de circa 15 metri şi o lăţime de aproape 14 metri. Mai mult decât atât, clădirea a fost construită din piatră şi pământ şi a fost fortificată cu lespezi de piatră.
Ruinele mausoleului descoperit în Kazahstan (Foto:weshapelife.org)
Oamenii de ştiinţă presupun că piramida a fost ridicată în perioada de sfârşit a Epocii Bronzului, în urmă cu aproximativ 3000 de ani. Ţinând cont de faptul că primele piramide au fost construite în Egipt acum 4700 de ani, se poate spune cu siguranţă că mausoleul din Kazahstan nu este, nici pe departe, ,,cea mai veche piramidă din lume”, aşa cum se scria în presa internaţională.
În interiorul camerei funerare, jefuite de mai multe ori de-a lungul timpului, arheologii au descoperit fragmente ceramice, un pumnal, dar şi obiecte din bronz. Novozhenov este de părere că încăperea a fost realizată pentru un lider de clan şi nu pentru un faraon, aşa cum se vehicula până acum.
Vase ceramice descoperite în situl din Kazahstan (Foto:weshapelife.org)
Pe de altă parte, mausoleul este asemănător piramidei lui Djoser, ridicată în urmă cu aproximativ 4700 de ani. Motivul îl reprezintă faptul că ambele au fost construite în trepte şi au câte cinci laturi.
Specialiştii spun că deşi piramida din Kazahstan nu este prima construită vreodată, ea reprezintă, totuşi, subiectul unei descoperiri importante. Cercetarea condusă de arheologul Igor Kukushkin (Institutul Arheologic Saryaka din cadrul Universităţii de Stat din Karaganda, Kazahstan) continuă şi în momentul de faţă.
Sursa: livescience.com
Vă mai recomandăm şi: Mister antic dezlegat – constructorii piramidelor nu erau sclavi