O noua descoperire arheologică ar putea desluşi misterul domniei regelui Arthur

08 08. 2016, 19:00

Ruinele din Tintagel, din sudul regiunii Cornwall, datează din aceiaşi perioadă a  regelui Arthur, Era Întunecată. Perioadă în care regele a unificat britanicii pentru a se opune invaziei anglo-saxone, conducându-i către Era Camelot. Peisajul evocativ te duce cu gândul către poveşti romantice, precum cea a legendarului rege Arthur, care s-a născut într-un castel care a încununat peninsula robustă.

Conform legendei, regele Arthur a unit britanicii în secolul V şi VI, pentru a contracara invazia anglo-saxonilor, care câştigau teritoriu şi distrugeau sat după sat. Succesul său în respingerea invaziei anglo-saxone a condus către liniştita Eră Camelot.

Poveştile despre eroismul său au început să apară în secolul IX. Geoffrey din Monmouth a redactat ,,Istoria regilor Marii Britanii” în 1138 î.Hr., acesta stabilind  legenda regelui Arthur.  Povestea sa a fost prima despre regele Arthur, Cavalerii Mesei Rotunde, vrăjitorul Merlin şi regina Guinevere. Scrierile lui Geoffrey menţionează locul în care regele a fost conceput, într-un castel din Tintagel, prin uniunea unui rege britanic cu soţia duşmanului său. În 1478, Wiliam din Worcester a continuat povestea afirmând că Tintagel a fost locul unde Arthur s-a născut.

Cercetătorii au dezbătut pentru mult timp dacă Arthur era un personaj mitic sau o persoană reală. În scrieri este dezvăluit că regele a câştigat 12 bătălii împotriva lorzilor anglo-saxoni. Unii experţii cred că este un amalgam al realităţii şi ficţiunii. Ultimele descoperiri arheologice  din zona Tintagel alimentează dezbaterile despre regele Arthur. În recentele excavări, conduse de către Cornwall Arhaeological Unit şi finanţate de English Heritage, au fost descoperiţi pereţi înalţi cu o grosime de 91 de cm, scări şi pardoseli din artezie şi lespede, care datează din secolul V şi VII, posibil Era Camelot. Conform English Heritage , zidurile ,, ar fi putut aparţine clădirilor de mare statut de pe insulă”.  Reporterii au redactat în ziarul Independence că acestea ar putea fi rămăşiţele unui palat regall care a aparţinut conducătorilor din secolul VI, din regatul sudic al Marii Britanii, regatul Dumnonia.

În afară de ziduri, arheologii au descoperit peste 200 de artefacte, inclusiv cioburile unei amfore importante din timpul Imperiului Roman. Excavările anterioare din această zonă au dezvăluit fragmente de ceramică, unele aduse din zonele îndepărtate de astăzi ale Turciei şi Africii de Nord. Prezenţa artefactelor din locuri îndepărtate a demonstrat că Tintagen a prosperat datorită portului prin care s-a făcut negoţ, între 450 şi 650 î.Hr. Decăderea zonei a survenit după instalarea epidemiei de ciumă bubonică, din secolul VII.

În timp ce persoanele care îndrăgesc legenda regelui Athur nu pot să nu asocieze noile descoperiri regelui, echipa de arheologi rămâne reticentă.

Excavările din această vară sunt prima fază a unui proiect desfăşurat pe o perioadă de cinci ani. Acum arheologii vor încerca să afle prin analizarea mostrelor de sol, de ceramică şi sticlă vârsta exactă a artefactelor.

Sursa: History

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

„Masa Rotunda” a regelui Arthur nu era chiar o masa
 
Cinci figuri istorice care au influenţat lumea dar care nu ar fi existat în realitate
 
A fost descoperit cel mai vechi “chip” al Scotiei
 
Vulturul codalb se intoarce in Marea Britanie