Ellis Island a fost poarta de intrare pentru milioane de imigranţi ajunşi pe teritoriul Statelor Unite între anii 1892 şi 1954. Pentru vameşii americani de aici, perioada cea mai aglomerată a fost cea cuprinsă între 1905 şi 1914, când aproximativ 1 milioni de refugiaţi reuşeau în fiecare an să traverseze Oceanul Atlantic pentru a se stabili în SUA. Cei mai mulţi veneau din sudul, estul şi centrul Europei, iar printre ei se numărau şi numeroşi români.
Cei mai mult imigranţi au ajuns pe Ellis Island în ziua de 17 aprilie 1907: 11.747 de persoane. Fluxul masiv de refugiaţi a fost însă foarte mult restrâns începând cu 1924, când se publică ,,Actul de Imigrare”, document în care se menţionează faptul că graniţa SUA poate fi trecută numai de cei strămutaţi din locurile lor de baştină, de refugiaţii de război şi de cei care aveau probleme cu documentele de imigrare.
Ellis Island a avut o istorie zbuciumată nu numai din cauza numărului imens de imigranţi europeni care ajungeau aici. De exemplu, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial şi la scurt timp după aceea, insula a fost folosită ca închisoare pentru spionii Axei. Se estimează că, în toată această perioadă, peste 7000 de germani, italieni şi japonezi au fost reţinuţi aici. Ulterior, pe insulă au mai funcţionat un centru de îngrijire al soldaţilor americani şi o bază de antrenament a Gărzii de Coastă.
Se estimează că, astăzi, peste 100 de milioane de americani sunt descendenţi ai imigranţilor europeni de acum un secol. Iată câteva imagini ale celor care au trecut prin Ellis Island înainte de a se stabili pe tărâm american:
Imigrant bavarez (Foto:thevintagenews.com)
Imigrant român (Foto:thevintagenews.com)
Imigrant danez (Foto:thevintagenews.com)
Sursa: thevintagenews.com
Vă mai recomandăm şi: Experienţa unui imigrant român în SUA, prezentată într-un spectacol de teatru şi dans
Sahara, “cheia” primelor migraţii umane
În 2050, numărul “refugiaţilor climatici” va ajunge la 200 de milioane