În această zonă, aceleaşi case au fost locuite secole la rând
Noile cercetări au prezentat, pentru prima oară, că locuinţele din munţii Braziliei erau utilizate de generaţii la rând. Aceasta este prima dovadă că bordeiele uriaşe care serveau drept locuinţă erau ocupate continuu. Academicienii au demonstrat că una dintre locuinţe a fost ocupată timp de două secole neîntrerupt. Oamenii au crezut că satele din sudul Braziliei au fost abandonate şi repopulate de-a lungul istoriei, însă aceste constatări se bazau pe numărul însuficient de informaţii.
Noile teste efectuate de academicieni au descoperit o locuinţă utilizată în perioada 1395 şi 1650 în Campo Belo din oraşul Santa Catarina (Brazilia). Aceştia au descoperit 12 etaje bine conservate, cinci dintre ele fiind acoperite de acoperişurile arse.
Academicienii de la Universitatea din Exeter au descoperit că locuitorii antici din zonele muntoase ale sudului Braziliei utilizau aceiaşi locuinţă timp de mai multe secole.
Cercetarea dezvăluie că locuinţa a fost ocupată timp de două secole, timp în care comunităţile au construit bordeie imense, însă şi casele mici au continuat să fie locuite pentru mult timp. Casele nu au fost niciodată abandonate, ci extinse. Locuitori au construit noi etaje, dovedind faptul că mai multe generaţii de familii au locuit acolo. Cu trecerea timpul, locuitorii, au utilizat diferite tipuri de ceramică şi tehnici de renovare pentru a-şi îmbunătăţi casele. Liderul cercetării, Jonas Gregorio de Souza, a declarat: ,,Cercetările noastre au demonstrat diferenţele arhitecturale din sudul montan al Braziliei. Este foarte importantă utilizarea datării radiocarbonice pe anumite structuri, pentru o mai bună înţelegere a perioadei în care casa a fost ocupată”.
Cercetările le-au demonstrat experţilor noi aspecte ale vieţii grupurilor proto-Je, acestea sugerează că în acele vremuri exista un grad moderat de inegalitate. Experţii au descoperit că pământul era utilizat pentru înhumarea morţilor, unele morminte fiind diferite.
Unii locuitori au cultivat mai multe specii de plante, fapt ce contrazice ipotezele anterioare conform cărora locuitorii zonei erau nomanzi.
Sursa: Science Daily
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: