Descoperirea incredibilă a unui florar pensionat. ”Este cea mai importantă din Epoca Fierului”
Descoperirea a fost descrisă ca fiind ,,cea mai importantă descoperire a unor obiecte din aur, din Epoca Fierului”.
Prima descoperire a fost o broşă, conform precizărilor Portable Antiquities Scheme. Arheologii de la British Museum au reuşit să escaveze câmpul pentru a constata contextul istoric. Nu s-a descoperit nici o probă a unui templu în zonă, însă au fost descoperite rămăşiţe arhitecturale, care indică faptul că tezaurul a fost îngropat ,,în vărful unui deal, acoperit de pomi”.
Tezaurul a fost evaluat la suma de 350 de mii de dolari, sumă care a fost împărţită între proprietarul terenului şi cel care a găsit comoara. A fost pentru prima dată când British Museum a demarat o investigaţie pentru o astfel de descoperire.
Tezaurul conţine două seturi de bijuterii din aur: fiecare includea un colier, o pereche de broşe sau fibule prinse de un lanţ (doar unul dintre lanţuri a fost descoperit) şi două brăţari (una era ruptă în jumătate). Toate erau fabricate din aur cu o concentraţie între 93% şi 99%, conform testelor de laborator realizate de British Museum. Greutatea totală a tezaurului este de peste 1 kg. Tezaurul datează din anii 75-25 i.Hr, din Vechea Eră Britanică a Fierului
Toate broşele au formă de fundă, două dintre ele fiind clasificate ca KnotenfibeIn ( ţesute cu fibule), tipice stilului La Tene. Lanţul este din fir de aur conectat cu un cârlig la fiecare capăt pentru a putea fi ataşate perechile de broşe. Brăţările au formă inelară, iar capetele colierului aveau ornamente, cele de dimensiuni reduse prezentau la capete filigrame.
Sursa:The Vintage News
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: