Home » Istorie » 5 dintre cele mai neobişnuite descoperiri făcute în interiorul mumiilor. Un faraon celebru a fost înmormântat cu penisul ERECT – FOTO

5 dintre cele mai neobişnuite descoperiri făcute în interiorul mumiilor. Un faraon celebru a fost înmormântat cu penisul ERECT – FOTO

Publicat: 18.06.2016
''Practica'' uitării ustensilelor în interiorul corpurilor pacienţilor nu a apărut recent.

Mumiile se numără printre cele mai fascinante descoperiri făcute până acum de arheologi. Există ceva la ele care ne stârnesc interesul şi curiozitatea. Cu atât mai interesante sunt obiectele descoperite în interiorul lor.

Iată câteva dintre acestea: 

Cancer de colon

În cadrul unui studiu care a implicat analizarea ţesuturilor a 20 de mumii din secolele XVII-XVIII, descoperite la Vac, în Ungaria, s-a constatat că această boală era răspândită în rândul populaţiilor umane încă dinaintea apariţiei alimentaţiei supraprocesate. Specialiştii spun că această descoperire este deosebit de importantă, deoarece îi va ajuta pe experţii în medicină să înţeleagă mai bine ce anume cauzează apariţia acestei afecţiuni şi cum evoluează ea în timp. 

Una dintre mumiile descoperite la Vac, în Ungaria (Foto:medicaldaily.com)

Ateroscleroză

În anul 2013, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii din California analiza cu ajutorul computerului tomograf peste 100 de mumii, de diferite origini: egiptene, peruane, ruseşti etc. Specialiştii au descoperit atunci că aproximativ 34-47% dintre cele 137 de mumii studiate sufereau de ateroscleroză. Mai mult decât atât, s-a constatat că boala se prezenta într-o formă similară cu cea întâlnită astăzi. Oamenii de ştiinţă au fost şocaţi să afle acest lucru, dat fiind faptul că indivizii studiaţi erau reprezentanţii unor populaţii despre care se crede că aveau o alimentaţie extrem de echilibrată. 

Reconstituire 3D, în care apar reprezentate calcifieri la nivelul arterei aorte şi a arterelor iliace. Acestea sugerează faptul că individul analizat, o femeie care a trăit în urmă cu 2500 de ani în Peru, suferea de ateroscleroză (Foto:diagnosticimaging.com)

O ustensilă de extras creierul

În urmă cu 8 ani, un grup de cercetători din Croaţia a realizat o serie de analize de tomografie computerizată pe mumia unei femei care a trăit în urmă cu peste 2400 de ani în Egipt. Spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, în interiorul craniului, între osul parietal stâng şi cel occipital, a fost găsit instrumentul cu care femeii îi fusese extras creierul după ce murise. Obiectul găsit avea o lungime de circa 7,6 cm, însă specialiştii spun că acesta este doar un fragment din ustensila folosită iniţial. Artefactul este extrem de rar, dat fiind faptul că, până în momentul de faţă, au mai fost numai două astfel de descoperiri. 

Rezultatul analizei de tomografie computerizată, în care apare reprezentată ustensila de extragere a creierului (Foto:livescience.com/RSNA RadioGraphics)

Arsenic

Vreme de câteva mii de ani, populaţiile care au trăit în zona de nord a actualului stat Chile au fost expuse unor niveluri semnificative de arsenic. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii din cadrul Universităţii din Tarapaca, după ce au analizat părul a 45 de mumii descoperite în arealul deşertului Atacama. S-a constatat că 31% dintre indivizii analizaţi suferiseră de intoxicaţii cu arsenic într-o proporţie de 2,6 micrograme per litru. Expunerea îndelungată la această substanţă poate provoca apariţia naşterilor premature, a cancerului şi, în multe dintre cazuri, chiar moartea. 

Una dintre mumiile peruane infestate cu arsenic (Foto:livescience.com/Ioanna Kakoulli, UCLA)

Un penis erect 

Puţină lume ştie că faraonul Tutankhamon a fost mumificat având penisul erect. Bineînţeles, el nu murise în timp ce avea erecţie, pentru că, imediat ce inima sa înceta să mai pompeze sânge, penisul său rămânea flasc. În schimb, organul genital a fost poziţionat intenţionat la un unghi de 90 de grade de cei implicaţi în procesul de îmbălsămare a trupului conducătorului egiptean. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Cairo susţin că penisul lui Tutankhamon a fost aşezat în această poziţie pentru a-l face pe faraon să se asemene cu zeul Osiris, ale cărui puteri regenerative erau simbolizate de penisul erect. 

Statuie reprezentându-l pe Osiris (Foto:blackseeddiet.com)

Sursa: listverse.com

Vă mai recomandăm şi: Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani. Ce a scos la iveală scanarea cu laser a pădurilor din Cambodgia

                                               O nouă specie de hominizi, descoperită pe o insulă din arhipelagul Indoneziei – FOTO+VIDEO

                                         Un monument de dimensiuni impresionante a fost descoperit în apropierea oraşului antic Petra – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase