Cu o participare prestigioasă, română şi franceză, Ambasada României în Franţa găzduieşte miercuri, 25 mai, o conferinţă care se doreşte a fi un prilej de reflecţie şi împărtăşire a discursului public despre Holocaust în România şi în Franţa.
Conferinţa este organizată de Institutul cultural român de la Paris şi de către Ambasada României la Paris în timpul preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
„Memoria Holocaustului în spaţiul public român şi francez” este o temă generoasă care va fi declinată de istoricul Annette Wieviorka, care va vorbi despre construcţia memoriei Holocaustului în spaţiul public francez, de Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, care va aborda subiectul competiţiei memoriilor despre Holocaust în spaţiul public românesc şi profesorul Zoltan Tibori Szabó, care va exemplifica prezenţa vizuală a Holocaustului în spaţiul public Transilvan de la al doilea război mondial până azi.
Dezbaterea va fi moderată de istoricul Adrian Cioroianu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO.
Publicul parizian va avea şansa să asiste la mărturiile a doi supravieţuitori : domnul Liviu Beris, supravieţuitor al deportării evreilor în Transnistria şi domnul Samy Briss, supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi.
„Memoria Holocaustului” este astăzi prezentată ca o lecţie universală împărtăşită de comunitatea internaţională, un punct de reper pentru a construi secolul XXI pe valori civice şi morale comune.
Fiind o memorie omniprezentă în societăţile contemporane, memoria Holocaustului este învestită cu o funcţie eminamente educativă, susţinută şi promovată de publicarea de lucrări, mărturii, producţii audiovizuale, comemorări, expoziţii, muzee şi monumente memoriale.
Tot sub semnul preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), ICR Paris a găzduit în perioada 5-22 mai expoziţia fotografică « Pogromul de la Iaşi », expoziţie organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington şi prezentată de Ambasada României în Franţa şi Institutul cultural român de la Paris.
De asemenea, la 19 mai a.c. a avut loc în sala bizantină a Ambasadei României la Paris proiecţia filmului „Călătoria lui Gruber”, în prezenţa regizorului Radu Gabrea, eveniment organizat în cadrul promovării expoziţiei de fotografie « Pogromul de la Iaşi ». După proiecţia filmului, regizorul Radu Gabrea a răspuns întrebărilor publicului, oferind detalii despre felul în care s-a născut scenariul acestui film, condiţiile de filmare. Publicul a exprimat aprecieri pentru felul în care masacrul de la Iaşi este sugerat în film, fără a fi prezente imagini concrete ale pogromului. Valoarea educativă a filmului a fost apreciată atât de publicul român, cât şi de cel francez, exprimându-se sugestia ca acest film să fie proiectat în şcoli, ca instrument educativ.
Despre participanţii la dezbatere :
Annette Wieviorka este istoric francez, specialistă în Holocaust şi istoria evreilor în secolul XX, directoare a Centrului naţional de cercetare ştiinţifică (CNRS). Este de asemenea autoare a numeroase publicaţii şi a serialului documentar 14 mărturii de la Auschwitz.
Adrian Cioroianu est istoric, jurnalist şi om politic român. Fost ministru al Afacerilor externe al României, Adrian Cioroianu este azi ambasador, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO.
Alexandru Florian, profesor de ştiinţe politice şi specialist al tranziţiei politice în ţările Europei de est, este directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel”. Alexandru Florian este autorul a numeroase lucrări despre Holocaustul în România.
Zoltan Tibori Szabó este istoric şi specialist al Holocaustului din Transilvania, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Zoltan Tibori Szabó est autor al unor numeroase publicaţii despre istoria Transilvaniei dupa cel de-al doilea război mondial.
Sursa: Mediafax