Carol I, cel mai mare rege al românilor. Care a fost primul cuvânt pe care l-a rostit în limba română

10 05. 2024, 07:35
Sursa foto: Domeniu Public

Rigoare, sobrietate și tenacitate – acestea au fost cuvintele de ordine pentru primul rege al României. Înconjurat de o strălucită pleiadă de oameni politici, Carol I a făcut istorie îndeplinind destinul național al României: independența și modernizarea.

Comandant suprem al armatelor româno-ruse în asediul Plevnei din timpul Războiului de Independența (1877-1878), cu o contribuție decisivă în același război, Carol s-a încoronat rege în 1881, purtând cu nedisimulată mândrie coroana de oțel turnată din metalul unuia dintre tunurile turcești capturate la Grivița.

Un rege pentru Romania

Destinul i-a zâmbit României atunci când doar un miracol a făcut că înlăturarea mișelească a lui Alexandru Ioan Cuza de pe tronul reunit al Moldovei și Munteniei să nu se transforme într-un dezastru pentru toți românii. Clasa politică românească, în frunte cu guvernul provizoriu condus de prim-ministrul Ion Ghica, se vedea nevoită atunci să înfrunte acțiunile în forță ale Mișcării Separatiste din Moldova și nemulțumirile țăranilor care credeau că prin exilarea lui Cuza, Legea rurală din 14/26 august 1864 ( Lege prin care peste 400.000 de familii de țărani fuseseră improprietarite cu terenuri agricole) avea să fie anulată. Mai mult, situația părea să fi scăpat complet de sub control în momentul în care Imperiului Otoman și-a masat o mare parte a efectivelor militare la sudul Dunării, anunțând o intervenție în forță sub pretextul că Unirea Principatelor Române nu era recunoscută decât sub Alexandru Ioan Cuza.

Într-o atare stare de fapt, singură salvare a României părea, așa cum chiar Cuza propusese, alegerea unui principe străîn în fruntea țării, un principe care să aducă țară, prin originile și prin influență să, sub protecția marilor națiuni europene. Abil politician, I.C. Brătianu, artizanul aducerii pe tron al lui Carol I, îi cere sfatul lui Napoleon al III-lea, iar în urmă întrevederii dintre monarhul francez și delegația din România se anunță numele primului rege care ar fi urmat să urce pe tronul de la București… Filip al Belgiei, conte de Flandra. Membru al impozantei familii regale de Orleans, Filip ar fi reprezentat apropierea de Franța, sora mai mare a României – așa cum era văzută în acea perioada – și ar fi putut aduce, în viziunea oamenilor politici ai vremii, influență celei mai liberale Constituții din lume, cea belgiană.

Citeşte continuarea aici!

Descoperă vă prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 10 mai:

1503 – Cristofor Columb a descoperit Insulele Cayman, pe care le-a denumit Las Tortugas, datorită numeroaselor broaşte ţestoase care se găseau acolo

1774 – A murit Ludovic al XV-lea, rege al Franţei, denumit „Cel Mult Iubit” (n. 1710)

1824 – A fost inaugurat muzeul National Gallery din Londra

1858 – A avut loc Conferinţa reprezentanţiilor celor şapte puteri (Marea Britanie, Franţa, Austria, Prusia, Rusia, Turcia şi regatul Sardiniei) de la Paris, privind organizarea Principatelor Române

1877 – Senatul României votează proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, recunoscută prin Tratatul de la Berlin din 1878

1881 – Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat Rege al României (1881-1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881)

1894 – S-a născut Elvira Popescu, actriţă de teatru şi film, directoare de scenă. Cariera teatrală a Elvirei Popescu a durat neîntrerupt timp de 65 de ani. Unele dintre spectacolele în care a jucat au depăşit 2000 de reprezentaţii, ceea ce rămâne o performanţă rareori egalată de alţi actori şi/sau actriţe (d. 11 decembrie 1993).

1899 – S-a născut Fred Astaire, dansator, coregraf, actor şi cântăreţ american (d. 1987)

1940 – Winston Churchill este numit prim-ministru al Marii Britanii

1971 – A murit Mihail Jora, compozitor şi dirijor, membru titular al Academiei Române. A fost profesor şi Rector al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti. A scris numeroase lieduri, pe versuri ale marilor poeţi români. Uniunea Criticilor Muzicali îi poartă numele şi organizează anual la Bucureşti „Concursul Naţional de Interpretare Muzicală Mihail Jora”. Numele Mihail Jora îl poartă şi Studioul de Concerte al Palatului Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din România (n. 2 august 1891).

1994 – Nelson Mandela a depus jurământul, devenind primul preşedinte de culoare al Africii de Sud