O descoperire făcută într-un sit arheologic din Taiwan dovedeşte că dragostea maternă transcede moartea – VIDEO
În urmă cu aproximativ 4800 de ani, o tânără mamă murea în apropiere de zona de coastă a Taiwanului. Atunci când arheologii i-au studiat mormântul, au descoperit că ea a fost îngropată împreună cu copilul ei, pe care îl ţinea în braţe. Deocamdată, nu se cunoaşte motivul morţii celor doi, însă se ştie cu siguranţă faptul că acest tip de înhumare se întâlneşte extrem de rar în rândul culturilor care au populat insula în preistorie.
,,Mama care îşi ţinea copilul în braţe ne-a surprins cel mai mult. Cred că cei doi au fost îngropaţi de rude sub casa în care locuiau de cei doi”, este de părere Chu Whei-Lee, cercetător în cadrul Muzeului Naţional de Ştiinţe din Taiwan.
Chu, împreună cu echipa sa de cercetare, a descoperit perechea în anul 2014, în timpul cercetării sitului neolitic ,,An-ho” din oraşul Taichung. Aşezarea, care pare să fi fost locuită încă de acum 4800 de ani, este situată în vestul Taiwanului, la aproximativ 10 km în interiorul zonei de coastă.
Sursa:youtube.com/Bigbang news
Deşi situl An-ho nu este cea mai veche dovadă a prezenţei oamenilor în Taiwan, el este considerat a fi prima mărturie care atestă existenţa aşa-numitei culturi Dabenkeng în această parte a insulei. Siturile de acest tip au apărut de-a lungul coastei Taiwanului, în urmă cu aproximativ cinci milenii. Arheologii suspectează că această populaţie a migrat în această zonă şi nu au evoluat din culturi care existaseră deja acolo.
,,Reprezentanţii culturii Dabenkeng au fost primii fermieri din Taiwan. Este posibil ca ei să fi venit din zona de sud şi sud-est a Chinei, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani. Aceasta este cea mai veche cultură neolitică descoperită până în prezent pe insulă”, susţine Chengwha Tsang, cercetător în cadrul Academiei Sinica din Taiwan.
Arheologii susţin că descoperea pe care au făcut-o îi vor ajuta nu numai să afle cum trăiau oamenii culturii Dakenberg, dar şi ce ritualuri de înmormântare practicau. Deocamdată, specialiştii studiază ADN-ul extras din rămăşiţele osoase descoperite în situl An-ho, pentru a identifica legături între reprezentanţii culturii Dakenberg, aborigenii din Taiwan şi populaţiile celelorlalte culturi din zona Oceaniei.
Sursa: nationalgeographic.com
Vă mai recomandăm şi: O nouă descoperire uluieşte cercetătorii. Un sit al vikingilor din Canada rescrie istoria pe care o ştim – FOTO+VIDEO