HARTA interactivă în care sunt marcate toate exploziile nucleare produse de-a lungul timpului – VIDEO

13 03. 2016, 00:05

La data de 16 iulie 1945, armata americană declanşa, în deşertul Jornada del Muerto din New Mexico, prima explozie nucleară din istorie. Detonaţia explozibilului „The Gadget” a marcat debutul unei noi epoci, în care tot mai multe ţări de pe Glob îşi îndreaptă eforturile pentru a dezvolta armament nuclear.

De atunci şi până acum au avut loc peste 2000 de explozii similare. Toate acestea au fost marcate pe o hartă de către specialiştii firmei britanice de cartografiere Esri UK. Materialul este disponibil aici.

După ce accesăm harta, vom putea să micşorăm sau să mărim conţinutul acesteia şi să aflăm care sunt ţările unde a fost detonat până acum explozibil nuclear. Cu ajutorul barei desfăşurate pe ecran, vom putea şti câte explozii provocate de acest tip de armament au fost declanşate în funcţie de anul în care ele s-au produs.

Putem afla informaţii despre fiecare eveniment în parte accesând icoanele reprezentative de pe hartă. Pe de altă parte, dacă facem click pe butonul de play de pe bară, harta ne va prezenta toate detonaţiile nucleare care au avut loc pe parcursul ultimilor 70 de ani.
 
În momentul de faţă nu se cunoaşte cu exactitate câte explozii de acest gen au avut loc până acum. Conform publicaţiei britanice The Independent, numărul lor ar fi de 2.624. Pe de altă parte, site-ul Wikipedia menţionează efectuarea a 2.120 de teste, alte 2.475 de dispozitive fiind detonate.
 
Nu este pentru prima dată când o astfel de hartă a fost realizată. Prima reprezentare de acest gen aparţine artistului japonez Isao Hashimoto şi descrie toate exploziile nucleare care au avut loc în perioada 1945 – 1998.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Folosirea computerului poate reduce semnificativ riscul apariţiei demenţei la bătrâni

                                  Tărâmul idilic din România în care nu sunt necesare selfie-urile – GALERIE FOTO

                                  Un nou studiu confirmă: Aspirina poate reduce riscul de cancer