În cadrul unei expoziţii ce va fi organizată în cadrul Fitzwilliam Museum din Cambridge, au fost expuse numeroase sarcofage egiptene, care prezintă o particularitate nemaiîntâlnită până acum. Acestea erau produse din piese, care au făcut parte din sarcofage mai vechi.
Cercetătorii britanici susţin că elementele din care au fost realizate sarcofagele au fost sustrase de jefuitorii de morminte. Aceştia îndepărtau rămăşiţele celor înhumaţi, extrăgeau sicriele din morminte şi le vindeau pe bucăţi celor care doreau să aibă un loc de veci fastuos, fără să plătească foarte mulţi bani.
Cea mai mare parte dintre mormintele egiptene descoperite până acum de arheologi au fost jefuite la un moment dat. S-a presupus că hoţii acţionau doar pentru a obţine bijuteriile şi celelalte obiecte preţioase cu care erau înmormântaţi egiptenii înstăriţi. Conform ultimelor cercetări, se pare, însă, că nu a fost tocmai aşa, deoarece ei îşi însuşeau chiar şi sicriele pe care le găseau. Prin urmare, specialiştii au ajuns la concluzia că aceste obiecte ar fi putut fi cel puţin la fel de valoroase ca şi celelalte bunuri.
Foto: theguardian.com/Andrew Norman/The Fitzwilliam Museum/Image Li
Istoricii britanici încearcă să afle acum cât de organizat era negoţul cu piese funerare în Egiptul Antic. Totodată, ei se întreabă dacă meşterii care confecţionau sicriele în acea perioadă depozitau în atelierele lor bucăţi din sarcofage furate.
Foto: theguardian.com/Andrew Norman/The Fitzwilliam Museum
Din cercetările efectuate până acum, a rezultat că unele dintre sicrie erau confecţionate din elemente mai vechi, care au fost mai apoi personalizate, în funcţie de preferinţele clienţilor. Acesta a fost şi cazul sarcofagelor destinate înhumării lui Nespawershefyt, liderul scribilor din templul lui Amun-Ra din Teba, dar şi a preotesei Nakhtefmut, care activa în cadrul aceleiaşi locaţii. Analizele cu raze X şi cele de tomografie computerizată au arătat că obiectele funerare conţineau piese mai vechi, care au fost lipite între ele cu pânză, paie şi lut.
Foto: heguardian.com/Michael Jones/The Fitzwilliam Museum
Specialiştii Muzeului Fitzwilliam susţin că refolosirea sicrielor în acea perioadă era necesară, deoarece unele esenţe de lemn erau extrem de scumpe. De exemplu, sarcofagul lui Nakhtefmut a fost produs din scânduri de cedru, care trebuiau importate din zona de astăzi a Libanului.
Sursa: theguardian.com
Vă mai recomandăm şi: MISTERUL pietrelor din Antarctica, rezolvat după zeci de ani