GENIUL român care a murit misterios
La prima vedere, pare greu de crezut că tocmai Eminescu, marele poet național, să facă subiectul uneia dintre cele mai mari conspirații naționale, ale cărei interese și implicații depășeau la acea vreme granițele țării noastre. Nu există nicio îndoială asupra valorii operei eminesciene, fie că vorbim despre poezie, fie că vorbim despre proză. Însă cât de multe lucruri știm noi, românii, despre activitatea jurnalistică a lui Eminescu?
Cine este Eminescu?
Din articolele lui Eminescu scrise în perioada în care profesa ca redactor pe la diferite ziare, dar mai ales din vremea în care ocupa funcția de redactor-șef la ziarul conservatorilor, Timpul, transpare nu numai o mare putere de analiză, un spirit critic și intrasingent, neiertător cu cei corupți și lacomi, dar mai ales, spiritul scrierilor sale aduce în lumina reflectoarelor un mare naționalist.
Acesta va face tot ceea ce îi stă în puteri pentru a-i susține pe moldoveni și pe ardeleni, care luptau, separat, împotriva marilor puteri care se pregăteau să îi absoarbă, va crea o societate secretă, va ignora toate avertismentele primite de la apropiați, și se va intoarce chiar și împotriva conducerii Partidului Conservator și, implicit, a lui Maiorescu. Tocmai acest naționalism și patriotismul său aproape naiv în acel context politic aveau să-l piardă. Informat asupra a ceea ce i se pregătea, Eminescu nu a încetat să lupte până la sfârșit.
Ce informații au parvenit generațiilor următoare de elevi și de studenți despre cel mai mare poet al României? Știm că Eminescu este poetul național, și în același timp, grad de comparație absolut (mai toți marii poeți români sunt pe locul 2 după Eminescu. Locul 3 nu există). Știm că a înnebunit brusc la vârsta de 33 de ani, doar pentru a se stinge câțiva ani mai târziu într-un ospiciu, și (cu perdea) că suferea de sifilis. Însă știm prea puține despre activitatea lui jurnalistică (care are marele merit de a-l releva pe Omul Eminescu, față de Visatorul Eminescu, așa cum ne parvine din poeziile sale), și știm și mai puține lucruri despre contextul politic din acea perioadă, care a jucat un rol major nu numai în viața lui Eminescu, ci și în scenariul morții lui. La 120 de ani de la moartea lui Eminescu, o mulțime de informații surprinzătoare ies la suprafață, informații de natură să zugrăvească în alte culori epoca și situația jurnalistului politic, care departe de a fi „bietul”, reprezenta ținta unor puteri interne și internationale.
Un context nefavorabil
Eminescu devine ziarist în 1876 și aceasta este meseria pe care o va profesa până la sfârșitul vieții. Lucrează la Curierul de Iași, după care ajunge la ziarul Timpul din București, publicație afiliată Partidului Conservator. În anul 1880 devine redactor-șef, iar funcția sa ii va permite să ia atitudine vizavi de mișcările politice care aveau loc in România, și care erau departe de a servi interesele românilor.
În doar trei ani, până în 1883, anul oficial al alienarii sale, Eminescu a reușit „performanța” de a-și face dușmani nu numai interni, ci și internaționali. Lucrurile vor merge atât de departe, încât dovezi care ies la suprafață par să indice atât implicarea în complot atât a celor apropiați, cât și a celor care îl susținuseră și îl sprijiniseră inițial în carieră.
Descoperă îţi prezintă principalele evenimente ale zilei de 15 ianuarie:
1622 – S-a născut Moliere (Jean Baptiste Poquelin), celebru dramaturg francez, autor al pieselor de teatru „Tartuffe”, „Mizantropul”, „Bolnavul închipuit” (m. 17 feb. 1673)
1879 – S-a născut scriitoarea canadiană de limbă engleză Mazo de la Roche, autoarea seriei de romane care are în centru viaţa familiei Whiteoak (primul dintre ele „Jalna” a fost publicat în 1927)
1883 – A apărut, la Iaşi, revista „Recreaţii ştiinţifice” (până în anul 1889), care a marcat dezvoltarea matematicii în România.
1906 – S-a născut armatorul grec Aristotel Onassis (m. 1975)
1918 – S-a născut Gamal Abdel Nasser, preşedintele Egiptului în perioada 1956-1970, lider al mişcării panarabe (m. 28 septembrie 1970)
1929 – S-a născut pastorul american de culoare Martin Luther King, personalitate de prim plan a luptei pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (m. 4 aprilie 1968)
1937 – A încetat din viaţă scriitorul Anton Holban (n. 10 februarie 1902)
1990 – Prin decizia civilă nr. 4 a TMB, a fost reînfiinţat Partidul Naţional Liberal
1994 – A încetat din viaţă poetul Damian Ureche (“Elegie cu Francesca da Rimini”) (n. 2 septembrie 1935)
2004 – A încetat din viaţă Felicia Meleşcanu, cunoscut om de televiziune (n. 27 mai 1941)
2005 – A fost lansat primul volum al ediţiei facsimilate a manuscriselor eminesciene sub egida Academiei Române
2009 – FC Steaua a anunţat că fotbalistul Mirel Rădoi a fost transferat definitiv la gruparea saudită Al Hilal, devenind astfel cel mai scump jucător român transferat din Liga I la o echipă din străinătate.