A fost descoperit locul unei celebre bătălii din Antichitate. În conflict au fost răpuşi circa 150.000 de oameni – FOTO
Arheologii olandezi susţin că au descoperit locul unde Julius Caesar şi armatele romane au reuşit să decimeze două dintre numeroasele triburi germanice. În urma bătăliei de la Kessel, din anul 55 î.Hr., au fost ucişi circa 150.000 de războinici, femei, vârstnici, dar şi copii. Oamenii de ştiinţă studiază de peste 30 de ani situl unde s-au dat luptele, descoperind numeroase schelete şi piese de armament, însă, până acum, nu au putut corela obiectele identificate cu bătălia câştigată de trupele triumvirului roman.
Descoperirile făcute până în momentul de faţă în situl de la Kessel au fost datate prin tehnica carbonului radioactiv. Rezultatele obţinute au arătat faptul că probele aparţin perioadei secolului I î.Hr. „Este pentru prima dată când prezenţa lui Caesar şi a trupelor sale este atestată în această zonă, într-un mod atât de precis”, a declarat Nico Roymans, arheolog în cadrul Universităţii din Amsterdam.
Cele două triburi germanice implicate în bătălie erau cunoscute în acea perioadă sub denumirea de tencteri şi usipeti. Aceste populaţii proveneau dintr-o zonă de la est de râul Rin şi încercau să-l convingă pe Caesar că vor să se stabilească pe teritoriul Republicii. Triumvirul a respins în mod constant intenţiile populaţiilor germanice, iar în anul 55 î.Hr. a ordonat celor opt legiuni ale sale să distrugă triburile tencterilor şi ale usipetilor.
Caesar a scris despre Bătălia de la Kessel în celebrele sale însemnări de război, Comentarii de Bello Gallico. Deşi liderul de la Roma oferă câteva detalii despre luptele sale cu populaţiile germanice, până în momentul de faţă nu se cunoaşte cu exactitate unde a avut loc celebra bătălie de pe teritoriul actual al Olandei.
„Combinând rezultatele mai multor studii, ne-am putut da seama că masacrul provocat de armatele romane a avut loc la Kessel. Aici au fost descoperite numeroase indicii, pe care le putem asocia cu decimarea triburilor tencterilor şi usipetilor”, a adăugat Nico Roymans.
În Cartea a IV-a a operei Comentarii de Bello Gallico, Julius Caesar descrie atacul pe care l-a condus în primăvara anului 55 î.Hr. împotriva celor două triburi germanice. Generalul roman s-a aflat în fruntea a opt legiuni, numărând aproximativ 40.000 de soldaţi. Conform însemnărilor lui Caesar, la confluenţa râurilor Meuse şi Rin, trupele sale au masacrat ambele populaţii, inclusiv femei, bătrâni şi copii. Deşi numărul estimat al celor ucişi a fost de 430.000, istoricii spun că o cifră realistă ar fi cea de 150.000.
Sursa: Mail Online