Omul de ştiinţă francez Pascal Cotte susţine că a studiat timp de 10 ani celebrul tablou al Mona Lisei, realizat de către Leonardo da Vinci între anii 1503 şi 1506. Pentru a analiza compoziţia operei de artă, cercetătorul a declarat că are nevoie doar de un retroreflector şi o sursă de lumină.
Cu ajutorul retroreflectorului, fasciculul de lumină ar fi transmis înapoi către sursa de emisie a acestuia, fără ca direcţia de propagare să fie obturată. Acest procedeu ar consitui o alternativă la metodele clasice de scanare a operelor de artă. Reprezentanţii Muzeului Luvru refuză să comenteze afirmaţiile făcute de Pascal Cotte, declarând că „acesta nu face parte din echipa noastră de cercetare”.
Cercetătorul este de părere că în spatele operei lui Leonardo da Vinci s-ar afla un alt portret. Cotte consideră că descoperirea ar putea fi făcută, dacă s-ar folosi un retroreflector.
În anul 2004, specialistul francez a primit aprobarea de partea Muzeului Luvru pentru a cerceta tabloul Mona Lisei. Totodată, Pascal Cotte este inventatorul metodei amplificării straturilor, cu ajutorul căreia, susţine el, celebra pictură renascentistă ar putea fi scanată.
Nu este pentru prima dată când se încearcă să se afle ce se ascunde în spatele tabloului Mona Lisei. De-a lungul timpului, cercetătorii au scanat pictura de mai multe ori, pentru a se determina modul în care aceasta a fost realizată.
Cu toate acestea, Pascal Cotte susţine că tehnica pe care a brevetat-o ar putea fi folosită pentru a scana în profunzime straturile picturale care compun opera de artă. Conform declaraţiilor acestuia, sub portretul Giocondei s-ar afla adevărata reprezentare a acesteia, iar figura pe care o putem vedea astăzi este, de fapt, un alt personaj.
Sursa: BBC