Conform unui document datat în anul 1191, călugării ce slujeau în cadrul abaţiei din Glastonbury au descoperit, în mod întâmplător, ceea ce părea a fi locul de înhumare al legendarului rege Arthur. Cercetările arheologice efectuate în ultima perioadă zdruncină din temelii acest mit, care învăluie de secole personalitatea cunoscutului erou.
Rezultatele săpăturilor au fost făcute publice, iar ceea ce s-a descoperit va afecta cu siguranţă lumea pasionaţilor de legende: mormântul regelui Arthur nu se află la Glastonbury. Locul de înhumare marcat cu numele eroului nu este decât o groapă umplută cu moloz.
Mai mult decât atât, abaţia nu a fost fondată de discipolii lui Iisus, ci de călugării medievali, aflaţi în căutarea unor fonduri suplimentare. Aceştia aveau nevoie de bani, mai ales după ce mănăstirea lor a fost distrusă în 1184, în timpul unui incendiu. Călugării au reconstruit aşezământul monahal, dându-i un aspect îmbătrânit, pentru a dovedi vechimea abaţiei.
Monahii au legat abaţia de la Glastonbury de legendele regelui Arthur, gravând pe o cruce din cimitirul adiacent numele eroului. „Călugării de aici aveau nevoie de bani, iar aceştia puteau să provină doar de la peregrini”, a declarat Roberta Gilchrist, liderul echipei de cercetare de la Glastonbury.
Artefactele descoperite în mormântul atribuit regelui datează din perioada secolelor XI-XV şi nu din anii 500-600, când se crede că a trăit Arthur. Perioada de datare coincide cu cea a funcţionării abaţiei, mitul legat de mormântul legendar fiind astfel spulberat.
Sursa: Discovery.com