Piesa de podoabă a fost realizată în urmă cu aproximativ 6.600 de ani, fiind una dintre cele mai vechi bijuterii din aur descoeperite până în momentul de faţă.
Specialiştii sunt de părere că locuitorii aşezării Solnitsata (în traducere „Groapa de sare”) au fost printre primii europeni care s-au ocupat de producerea obiectelor din aur. Fortăreaţa, aflată în nordul oraşului bulgar Provadia, este foarte cunoscută, îndeosebi pentru clădirile sale cu etaj şi pentru zidurile vechi de aproape 6.300 de ani.
Susa: chernomore.bg
Conducătorul cercetărilor arheologice, profesorul Vassil Nikolov, este de părere că pandantivul a fost confecţionat cu mai bine de 200 de ani înainte ca zidurile cetăţii să fie construite. Nu se cunoaşte, însă, cu exactitate locul de provenienţă a bijuteriei, înclinându-se spre varianta producerii acesteia într-un atelier activ în perioada anterioară construirii cetăţii.
Pandantivul din aur a fost descoperit într-o necropolă, însă nu într-un mormânt, aşa cum se obişnuieşte. Bijuteria a fost descoperită între morminte, ceea ce i-a determinat pe specialişti să creadă că această depunere ar face parte dintr-un ritual funerar. Arheologii consideră că pandantivul a aparţinut unei persoane de rang înalt, putând fi purtată atât de către femei, cât şi de către bărbaţi.
De-a lungul timpului, în siturile din nordul Bulgariei au fost descoperite bijuterii similare, determinând oamenii de ştiinţă să cerceteze mai intens zona, considerată că ar fi fost populată în vechime de o civilizaţie preistorică foarte dezvoltată. Relieful variat din apropierea lacurilor Varnei au permis oamenilor să-şi dezvolte aşezări prospere, cum este cea de la Solnitsata, cunoscută pentru activităţile de extracţie a sării. „Este posibil ca sarea de aici să fi fost folosită în preistorie ca monedă de schimb, aşa cum au procedat mai târziu romanii. De aici provine cuvântul >”, a declarat Vassil Nikolov.
Susa: MailOnline