Home » Istorie » Începutul sfârşitului: Ziua în care Napoleon îşi începea exilul

Începutul sfârşitului: Ziua în care Napoleon îşi începea exilul

Începutul sfârşitului: Ziua în care Napoleon îşi începea exilul
Publicat: 08.08.2023
Pe 8 august 1815, Napoleon Bonaparte îşi începe exilul pe insula St Elena, unde a murit în condiţii neclare, câţiva ani mai târziu

Napoleon Bonaparte, cel care a influenţat puternic politica europeana de la începutul secolului XIX. Bonaparte a murit în exil, pe Insula Sfânta Elena, după ce a fost silit să abdice.

 

 

Condiţiile în care a murit marele lider francez, la vârsta de 51 de ani, sunt şi acum neclare. Există două teorii populare în această privinţă. Una dintre ele explică moartea lui Bonapare ca fiind posibilă în urma otrăvirii cu arsenic. Cealalta pune decesul lui pe seama unui cancer la stomac.

Nici un alt om, cu excepţia, poate, a lui Alexandru Macedon, nu şi-a influentat atât de decisiv epoca precum a făcut-o Napoleon Bonaparte. Viata lui este aceea a unui om excepţional dotat, care a ştiut să fructifice la maximum toate oportunităţile oferite de istorie. Fără Revoluţia din 1789, micul caporal nu ar fi reuşit să depăşească, probabil, gradul de colonel, sfârşindu-şi cariera în cine ştie ce burg prăfuit din Normandia sau Gasconia, în calitate de comandant de garnizoană.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 8 august:

1902 – S-a născut Saşa Pană, poet şi prozator: „Călătorie cu funicularul”, „Cuvântul talisman”, „Poeme fără de imaginaţie”. (d. 22 august 1981)

1908 – S-a născut Chivu Stoica, prim-ministru al României în perioada 1955-1961. (d. 16 februarie 1975)

1914 – Muntenegru declară război Germaniei.

1929 – Dirijabilul Graf Zeppelin începe o călătorie în jurul lumii, pe care a efectuat-o în 21 de zile.

1945 – Uniunea Sovietică declară război Japoniei.

1949 – Regatul Bhutan devine independent.

1960 – Coasta de Fildeş îşi declară independenţa de stat.

1963 – România a semnat Tratatul privind încetarea experienţelor atomice în atmosferă, în spaţiul cosmic şi sub apă (încheiat la data de 5 august 1963, la Moscova).

1967 – A fost creată Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

1974 – Preşedintele american Richard Nixon demisionează, locul său fiind luat de Gerald Ford.

1983 – A încetat din viaţă actorul Emanoil Petruţ: „Porto-Franco”, „Tinereţe fără bătrâneţe”, „Ciprian Porumbescu”, „Fraţii Jderi”. (n. 1932).

2000 – Fostul vicepremier malaezian Anwar Ibrahim a fost găsit vinovat pentru sodomie şi condamnat la nouă ani de închisoare.

2007 – Naveta spaţială americană Endeavour a fost plasată cu succes pe orbită având la bord şapte astronauţi, printre care şi prima învăţătoare care merge în spaţiu

2008 – Rusia a declanşat o operaţiune militară împotriva Georgiei.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase