Home » Istorie » Războiul care a schimbat istoria. Ce s-a întâmplat în Coreea

Războiul care a schimbat istoria. Ce s-a întâmplat în Coreea

Războiul care a schimbat istoria. Ce s-a întâmplat în Coreea
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.06.2024
Astăzi se împlinesc 74 de ani de la începutul războiului din Coreea. Pe 25 iunie 1950, trupe nord-coreene au atacat Coreea de Sud, încercând să refacă unitatea ţării.

Trupele nord-coreene au traversat paralela 38 pe 17 iunie 1950. Armata sud-coreeană era dezorganizată şi nu avea armele necesare pentru a putea face faţă trupelor din nord, iar unităţile americane din peninsula coreeană nu numărau mulţi soldaţi, astfel că au fost nevoite să se retragă în sud. Apoi, însă, lumea a reacţionat la invazie.

 

După toate declaraţiile americanilor, este probabil ca atât Stalin cât şi Kim Il-sung să fi fost surprinşi de reacţia dură a Statelor Unite. De altfel, dacă Uniunea Sovietică sau China s-ar fi aşteptat ca Truman să răspundă cu forţele armate, aceste ţări nu i-ar fi permis lui Kim Il-sung să atace.

De asemenea, în mod cert nu ar fi permis ca invazia să aibă loc în timp ce boicotau Consiliul de Securitate al ONU. Deoarece sovieticii nu participau la întrunirile Consiliului de Securitate, acesta a putut să adopte o rezoluţie care aproba un contigent masiv pentru a ajuta Coreea de Sud.

Înainte ca acest conflict să se încheie, 50.000 de soldaţi ONU (în mare parte americani) au fost ucişi, iar cele două Corei şi China au pierdut sute de mii de soldaţi şi de civili. Aşadar, un cost uriaş pentru o greşeală de exprimare. Războiul nu s-a încheiat niciodată;  Coreea de Nord şi Coreea de Sud încheind în 1953 un armistiţiu, însă incidente între cele două armate au loc până în zilele noastre.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 25 iunie:

1848 – Nicolae Bălcescu, secretar de stat pentru Afacerile Externe în Guvernul revoluţionar provizoriu instaurat la 23 iunie, a adresat consulilor puterilor străine acreditaţi la Bucureşti o notă circulară prin care anunţa în mod oficial instaurarea noului regim revoluţionar şi îşi exprima dorinţa de a întreţine cu reprezentanţii consulari străini relaţii „de la egal la egal”.

1864 – S-a născut chimistul Hermann Nernst, laureat al Premiului Nobel, în anul 1920. (m. 1941)

1894 – S-a născut Hermann Oberth, fondatorul aeronauticii moderne. (m. decembrie 1989)

1907 – S-a născut fizicianul atomist Hans Jensen, laureat al Premiului Novel pentru Fizică, în anul 1963. (m. februarie 1973)

1950 – A început războiul din Coreea. Trupe nord-coreene au atacat Coreea de Sud, încercând să refacă unitatea ţării.

1955 – A fost înfiinţată, la Bucureşti, Biblioteca Naţională.

1975 – Proclamarea independenţei de stat a Mozambicului.

1991 – Croaţia îşi proclamă independenţa de stat.

1991 – Slovenia îşi proclamă independenţa de stat.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase