După o perioadă de neutralitate, în care Regatul României a permis evacuarea forţelor poloneze spre Egiptul britanic şi a pierdut mai multe teritorii în faţa aliaţilor Germaniei naziste, respectiv URSS, Ungaria şi Bulgaria, România îşi schimbă alianţele sub conducerea lui Ion Antonescu.
Ţara noastră trece de parte Axei şi intră în război pe 22 iunie 1941, în încercarea de a recupera Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei, teritorii pierdute în faţa URSS-ului.
După trei ani şi două luni, armata sovietică activează deja în nordul Moldovei, iar Regele Mihai cere înlăturarea mareşalului Antonescu, în cazul în care acesta ar fi refuzat să semneze un armistiţiu cu Naţiunile Unite.
Pentru că Antonescu refuză, regele îi cere arestarea, iar România trece de partea Aliaţilor.
Principalele campanii ale României în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost cele de eliberare a Basarabiei şi a Bucovinei şi de eliberare a Transilvaniei. Prima a fost pierdută, cea de-a doua câştigată.
Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 22 iunie.
1462 – Atacul nereuşit al lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, asupra cetăţii Chilia, aparată de o garnizoană maghiară
1479 – Ştefan cel Mare începe construirea cetăţii Chilia Nouă.
1546 – Filip Moldoveanul tipăreşte, la Sibiu, un „Tetraevanghel” slavon, reproducere fidelă a Tetraevangheliarului imprimat de ieromonahul Macarie în Ţara Românească, în anul 1512.
1815 – Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei şi Angliei au impus abdicarea pentru a doua oară şi exilul lui Napoleon I, împărat al Franţei (1804-1814 şi 1815), pe Insula Sfânta Elena
1970 – Preşedintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constituţie, prin care vârsta la care le era permis cetăţenilor să voteze era stabilită la 18 ani
1995 – România a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.