Gânditorul renascentist, cunoscut cel mai bine pentru lucrarea sa „Principele” considerată primul tratat modern de politică, a fost preocupat de metodele prin care se poate cuceri şi menţine puterea, descriind un tip de suveran ce nu se supune normelor etice tradiţionale.
Astfel, cartea menţionată e un compendiu de sfaturi şi exemple privind guvernarea – informaţii adunate de-a lungul carierei de consilier militar şi diplomatic a autorului.
Încercând să intre în graţiile familiei de Medici, proaspăt reinstalată în fruntea Florenţei, autorul dedica Principele lui Lorenzo de Medici.
Acesta este sfătuit să aplice reformele aspre cât mai rapid, fără a reveni cu modificări, pentru ca populaţia să devină încrezătoare în succesul lor. Dacă se aplică treptat şi se ajustează pe parcurs, măsurile ferme pot să irite populaţia şi să îi scadă încrederea în conducator.
Pe de altă parte, considera Machiavelli, urmările pozitive ale reformelor trebuie să vină treptat, astfel încât publicul să le savureze mai mult timp.
Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 21 iunie:
1848 – Au început mişcările revoluţionare în Ţara Românească
1868 – Are loc, la Munchen, premiera operei „Maeştrii cântăreţi din Nurenberg” de Richard Wagner
1872 – Fruntaşii politici români din Transilvania, întruniţi la Blaj, au alcătuit un memoriu în care cereau recunoaşterea limbii române ca limbă oficială, vorbită de majoritatea populaţiei ardelene
1878 – A avut loc Congresul de la Berlin, convocat de marile puteri nemulţumite de prevederile Tratatului de la San Stefano; în cadrul acestui Congres au fost recunoscute independenţa României şi drepturile asupra Dobrogei
1905 – S-a născut filosoful şi scriitorul francez Jean Paul Sartre, laureat, în anul 1964, al Premiului Nobel, distincţie pe care însă o refuză