Geniul său a propulsat România! Invențiile prețioase dăruite de Aurel Vlaicu lumii
Ambiţiosul inventator şi pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale, a construit la atelierele de la Arsenalul Armatei avionul „Vlaicu I”, primul avion construit pe teritoriul romanesc. El a primit sprijin în acest demens din partea Casei Regale şi din partea Armatei Române.
Citeşte şi Analiza indivizilor decapitaţi descoperiţi într-un sit din Turcia scoate la iveală un ritual MACABRU
Cu acest avion, Aurel Vlaicu va decola prima oară pe data de 17 iunie 1910. Prin actul său, Vlaicu a situat România pe locul doi în lume, după Franţa, în utilizarea avionului cu destinaţie militară.
Emoţionat, el îşi înregistrează brevetul nr. 2258 pentru aşa-numita „Maşină de zburat cu corp în urmă de sageată”.
Un an mai târziu, inginerul Vlaicu îşi construieşte un al doilea avion, celebrul „Vlaicu II”, cu care zboară în mai multe oraşe, în cadrul unor turnee în care îşi face cunoscute invenţiiile.
Sursă: YouTube
Succesele sale nu se opresc aici, Aurel Vlaicu participând la război pe timpul campaniei din Bulgaria, unde a îndeplinit misiuni de observaţie aeriană.
În anul 1913, compania engleză Marconi, comandă lui Aurel Vlaicu proiectarea şi construirea unui avion metalic cu două locuri. Inginerul român purcede la fapte şi în doar câteva luni termină avionul, pe care îl denumeşte „Vlaicu III”. Geniul românesc a mai dăruit astfel o invenţie preţioasă omenirii – „Vlaicu III” a fost primul avion funcţional din lume construit integral din metal.
Citeşte mai multe despre viaţa lui Aurel Vlaicu AICI
Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 17 iunie.
1867 – S-a născut Robert Gregg, inventatorul tehnicii stenografiei (m. februarie 1948).
1881 – La Bucureşti, a avut loc semnarea unei Convenţii consulare între România şi Statele Unite ale Americii.
1881 – La Bucureşti, a avut loc semnarea primului Tratat de comerţ şi navigaţie româno-olandez, prin care cele două părţi îşi acordau reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate. Convenţia a intrat în vigoare la data de 9 septembrie 1882).
1885 – Statuia Libertăţii a fost adusă din Franţa în Statele Unite ale Americii.
1925 – La Geneva, România a semnat o Convenţie care reglementa, pentru prima dată, comerţul cu arme şi materiale de război, în vederea combaterii traficului clandestin al acestora.
1927 – S-a născut scriitorul Suto Andras, laureat al Premiului Herder în 1979 (m. 30 sept 2006)
1932 – S- a născut pictorul Sabin Bălaşa (picturi murale: „Icar”, „Luceafărul”, „Triumful vieţii”) (m. 2008)
1938 – Japonia declară război Chinei.