Home » Istorie » Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”

Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”

Ziua în care a fost creat unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.04.2024
În urmă cu 80 de ani, chimistul elveţian Albert Hofmann descoperea efectele halucinogene ale LSD-ului.

Născut la 11 ianuarie 1906, Hofmann (d. 2008) a descoperit LSD-ul întâmplător, atunci când, în 1943, în timpul unui experiment in laborator, o cantitate minusculă din substanţa nou creată s-a scurs pe mâna sa.

 

 

„Am fost suprins de starea puternică de agitaţie, combinată cu o uşoară ameţeală. Am încetat imediat munca şi m-am îndreptat către casa, acolo unde m-am scufundat într-o stare neplăcută, asemănătoare cu cea de intoxicaţie, stimulată însă de o puternică imaginaţie. Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice, culori puternice şi forme ciudate care îmi treceau prin faţă. Totul a durat circa două ore”, declara elveţianul la cea de a 100-a aniversare.

Hofmann a crezut cu tărie în calităţile curative ale medicamentului său, cel pe care îl vedea ca pe un posibil leac al bolilor mentale severe, aşa cum este cazul schizofreniei; apărându-l chiar şi după interzicerea acestuia în anii ’60. LSD-ul a cunoscut o mare popularitate în rândul mişcării hippy şi a starurilor rock din acea perioadă, atunci când abuzul de droguri devenise o problemă majoră pentru numeroşi tineri.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 16 aprilie:

1660 – S-a născut Hans Sloane, colecţionar; a donat o mare parte din colecţiile sale, obiecte pentru expunerea cărora s-a deschis British Museum (m. 1753)

1828 – A murit pictorul spaniol Francisco Jose de Goya y Lucientes, cunoscut pentru portretele familiei regale spaniole (n. 30 mar. 1746)

1844 – S-a născut romancierul francez Anatole France, laureat al premiului Nobel (12 oct. 1924)

1850 – A murit Marie Tussaud, fondatoarea celebrului muzeu al figurilor de ceară care-i poartă numele (n. 1 dec. 1761)

1869 – A apărut, la Bucureşti, gazeta „Columna lui Traian”, editată de Bogdan Petriceicu Haşdeu.

1877 – Mihail Kogălniceanu, ministrul Afacerilor Străine, şi baronul Dimitrie Stuart, consulul general al Rusiei la Bucureşti, au semnat, la Bucureşti, Convenţia ruso-română privind trecerea trupelor ruseşti prin România, în cazul izbucnirii unui război ruso-turc.

1879 – S-a născut scriitorul Gala Galaction (m. 8 martie 1961)

1889 – S-a născut actorul Charlie Chaplin (m. 25 dec. 1977)

1896 – S-a născut scriitorul Tristan Tzara, adept al curentului dadaist (25 dec. 1963)

1917 – Se întoarce în Rusia, din exil, V.I. Lenin, promotorul revoluţiei bolşevice.

1930 – România şi Egiptul au semnat, la Cairo, un aranjament comercial provizoriu prin care cele două ţări îşi acordau reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate

1935 – A murit scriitorul român Panait Istrati, cunoscut pentru romanele „Kira Kiralina” şi „Ciulinii Bărăganului” (n. 10 aug. 1884)

1938 – A fost arestat comandantul legionarilor, Corneliu Zelea Codreanu.

1962 – România şi Algeria au stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă.

1972 – A fost lansată naveta spaţială „Apollo 16”.

1990 – A avut loc o manifestaţie de protest împotriva refuzului puterii de a acorda viza de intrare în ţară Regelui Mihai.

1997 – Laureatul premiului Nobel pentru Pace, scriitorul de origine română Elie Wiesel, a fost numit administratorul fondului monetar de 200 de milioane de dolari instituit de bancheri şi industriaşi elveţieni, în scopul ajutorării supravieţuitorilor Holocaustului.

2002 – Italia a fost afectată, pentru prima oară după 20 de ani, de o grevă generală, declanşată de cele trei mari centrale sindicale pentru a protesta faţă de politica socială a Guvernului condus de Silvio Berlusconi.

2006 – Prinţul Albert al II-lea de Monaco a ajuns la Polul Nord la capătul unei expediţii de patru zile şi a lansat un semnal de alarmă privitor la încălzirea globală.

2008 – Americanul Ollie Johnston, ultimul membru al grupului de nouă artizani care a conceput lungmetrajele animate ale epocii de aur ale companiei Disney, precum „Pinocchio”, „Peter Pan” şi „Bambi”, a murit. (n. 1913)

2008 – Cercetătorul american Edward Lorenz, considerat părintele teoriei haosului şi a efectului fluturelui, a murit. (n. 1917)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase