Robert Peary era un militar din Marina Americană care şi-a început cariera ca asistent-şef într-o expediţie în Nicaragua. La scurt timp după, el a devenit obsedat de obiectivul de a atinge pentru prima oară în istoria omenirii Polul Nord.
Pentru a se pregăti pentru această expediţie îndrăzneaţă, Peary a condus, în perioada 1886 – 1897, cinci expediţii în Groenlanda şi în Canada. El a pornit în expediţia către Polul Nord din New York, pe 16 iulie 1905, la bordul navei Roosevelt. Misiunea sa a fost susţinută de preşedintele american Theodore Roosevelt, iar nava sa era considerată la acea dată ultramodernă pentru că avea abilitatea de a tăia gheaţa în calea ei. Cu toate acestea, gheaţurile Nordului l-a împiedicat pe explorator să îşi atingă obiectivul.
La scurt timp, Robert Peary a pornit într-o nouă expediţie către Polul Nord, tot la bordul navei Roosevelt, de această dată având o echipă formată din 24 de bărbaţi, dar şi 19 sănii şi 133 de câini.
El l-a avut alături de asistentul său Matthew Henson, un american de culoare, şi patru echimoşi atunci când a ajuns, pe 6 aprilie 1909, la Polul Nord.
Când s-a întors în Statele Unite, el a descoperit că un fost partener în expediţii, Frederick A. Cook, susţinuse că a descoperit Polul Nord cu un an mai devreme. Cook nu a putut să ofere însă nicio dovadă în acest sens, iar afirmaţiile lui nu au fost luate în considerare.
Deşi Peary era contraamiral în Armata Americană şi fusese decorat cu 22 de medalii, el a fost nevoit să depună mărturie în faţa Congresului cu privire la afirmaţia sa că ar fi ajuns la Polul Nord. Adevărul rămâne şi astăzi înconjurat de mister, criticii spunând că diversele calote glaciare pe care le-ar fi înâlnit în cale în timpul expediţiei ar fi putut să îl facă să calculeze greşit poziţia în care s-ar fi aflat. Totodată, niciunul dintre cei cinci bărbaţi care fuseseră cu el în acel moment nu aveau cunoştinţele necesare pentru a valida poziţia în care s-au aflat pe 6 aprilie 1909.
Peary a fost criticat dur de-a lungul anilor şi din cauza felului în care s-a comportat cu echimoşii. După ce a adus cu el din expediţie cinci eschimoşi, el a oferit oamenii principalului său sponsor, Muzeul American de Istorie Naturală din New York, pentru ca aceştia să fie prezentaţi publicului. Cinci dintre ei au murit. Ulterior, s-a descoperit şi că în urma tururilor sale în zona Arctică a ajuns să fie tatăl unui copil născut de o femeie eschimoasă.
Specialiştii sunt în continuare sceptici că Frederick A. Cook şi Robert Peary ar fi ajuns într-adevăr la Polul Nord. Ei se pun însă de acord atunci când vine vorba despre expediţia lui Wally Herbert, un britanic care a ajuns pe 6 aprilie 1969 la Polul Nord, acesta fiind recunoscut ca primul om care a atins acest punct pe jos, cu ajutorul câinilor şi al pachetelor primite din avion.
Primul om care a ajuns fără niciun fel de sprijin la Polul Nord, pe jos, este considerat a fi norvegianul Borge Ousland. Expediţia lui a avut loc în 1994.
Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 6 aprilie:
1483 – S-a născut pictorul şi arhitectul italian Rafael Sanzio reprezentant de seamă al Renaşterii italiene, unul din cei mai mari artişti ai tuturor timpurilor (m. 6 apr. 1520).
1528 – A murit pictorul şi gravorul german Albrecht Durer. Opera sa impregnată de ideile Renaşterii, Umanismului şi Reformei a exercitat o deosebită influenţă asupra artiştilor germani şi olandezi de mai târziu (n. 21 mai 1471).
1826 – S-a născut pictorul Gustave Moreau, unul din cei mai importanţi reprezentanţi ai simbolismului francez (m. 18 apr. 1898).
1892 – S-a născut Donald Wills Douglas Senior, pionier al aviaţiei şi fondator al Douglas Aircraft Company în 1921 (m. 1 febr. 1981).
1896 – La Atena a avut loc prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne. Americanul James Connolly a câştigat prima medalie olimpică de aur
1992 – A încetat din viaţă scriitorul de literatură ştiinţifico-fantastica Isaac Asimov (n. 2 ianuarie 1920)
2002 – A murit prozatorul Petru Dumitriu (romane: „Cronică de familie”, „Incognito”, „Omul cu ochi cenuşii”; teatru: „Preludiu la Electra”, „Greşeala sau Procurorul Timpului”) (n. 8 mai 1924)
2005 – A murit Prinţul Rainier al III-lea de Monaco (n. 31 mai 1923)
2009 – Anunţul victoriei comuniştilor în alegerile legislative din Republica Moldova a declanşat o serie de proteste la Chişinău
Sursă: Mediafax, Guiness Book, Biography.com