Politica si diplomatia sunt nimic altceva decat simple fatete in spatele carora nu se ascunde decat eterna lupta pentru putere a omului. Cand interesele unei grupari politice s-au lovit de ambitiile personale ale unui oponent politic, crima a ramas ultimul argument. In astfel de situatii, dictonul “Homo homini lupus” este la fel de actual si in prezent, ca acum 10 000 de ani…
Top 10 – Cele mai faimoase ultime cuvinte
Exista oameni a caror intreaga existenta se concentreaza in ultima propozitie pe care au rostit-o inainte sa paraseasca aceasta lume. La fel, exista oameni care pusi fata in fata cu sfarsitul, au indraznit sa sfideze momentul si sa-si „traiasca” moartea facand din ultimele lor cuvinte o marturie a modului in care au ales sa priveasca lumea. Exista oameni care au plecat in liniste si oameni care ne-au parasit fie regretand, fie resemnati, fie reflectand cinismul absolut al ultimului moment…
Top 10 – Disparitii misterioase
Istoria conventionala si larg acceptata a omenirii este presarata aproape periodic, am putea spune, de povestiri si relatari despre disparitii inexplicabile. Unele dintre acestea au avut ca subiect disparitia unei singure persoane, dar in alte cazuri documentate si cercetate este vorba de disparitia unor intregi comunitati umane. Acest top isi propune sa arunce o lumina asupra momentelor unde povestile si legendele se termina si avem de a face direct cu fenomenul inexplicabil al disparitiei fara urma…
Top 10 – Premii Nobel controversate
Celebrele premii Nobel au fost instituite de catre Alfred Nobel, nimeni altul decat inventatorul dinamitei. Alfred Nobel a cerut ca premiul care-i poarte numele sa fie decernat anual catre “Orice persoana care isi va indrepta toate eforturile catre consolidarea fraternitatii intre natiuni, pentru abolirea sau reducerea fortelor armate si pentru promovarea congreselor in scopul pacii”. Cu toate acestea, deseori din motive arbitrare ce tin de servilism politic, emfaza sau chiar urmarea unui trend ce proslaveste o etnie in detrimental alteia, decernarea premiului Nobel a fost deseori subiect de controverse si scandaluri mai mult sau mai putin bazate pe adevar.
Top 10 – Scandaluri si conflicte cu tenta religioasa
Oamenii au simtit din cele mai vechi timpuri dorinta de a se raporta si se a se simti in egala masura ocrotiti de ceva Superior, Inefabil si Indescriptibil. Asa se pare ca au luat nastere religiile. Cand insa nebunia , ridicolul, grandomania, mandria, fanatismul si fenomenul sectar si- au dat loc de intalnire pe taramul religiilor lumii, scandalurile si conflictele nu au intarziat sa apara.
Top 10 – femei malefice in istorie
Putine femei au reusit sa se remarce de-a lungul unei istorii potrivnice lor, care le-a refuzat o lunga perioada de timp dreptul la exprimare, dreptul la educatie si dreptul la vot. Fortata sa se inscrie in diferite canoane, in functie de epoca pe care o traversa, urgisita, arsa pe rug, refuzata societatii sau cantata, servind drept muza pentru intreaga arta a lumii, figura materna respectata, femeia si-a dezvoltat o uimitoare natura camelonica. Insa, cum orice regula are exceptiile sale, au existat si femei care s-au facut remarcate prin intermediul altor atribute, decat feminitatea, delicatetea si gingasia. In continuare, veti putea citi doar o lista scurta a femeilor pe care istoria si le aminteste doar din cauza ferocitatii si cruzimii de care au dat dovada.
Top 10 – Cele mai ingenioase dispozitive de tortura
Daca ne-am imagina care au fost cele mai negre aspecte ale vietii in Evul Mediu, cu siguranta igiena personala, medicina primitiva, foametea sau bolile contagioase ar ocupa un loc fruntas printre optiunile noastre. Dar, fara indoiala, nici unul dintre aceste aspecte nu putea egala ingeniozitatea stramosilor nostri europeni atunci cand era vorba de crearea dispozitivelor de tortura. Iar daca v-a starnit interesul, Descopera va invita sa aflati mai multe despre inventivitatea macabra a judecatorilor medievali si a celor care reprezentau legea in acea perioada.
Top 10 – falsuri si fraude comise in numele stiintei
Pacatul trufiei a incercat de-a lungul istoriei multi oameni mai mult sau mai putini celebri. O cautare continua a faimei si dorinta puternica de a ramane in posterioritate, i-au facut pe multi sa apeleze la diverse metode pentru a se inscrie in stransa cursa pentru nemurire. Multi si-au castigat acest loc de drept, datorita uimitoarelor descoperiri pe care le-au facut, datorita speculatiilor financiare care i-au imbogatit sau datorita unui spirit antreprenorial dezvoltat. Indiferent care au fost atuurile si motivatiile lor, acestia si-au asumat rolul de pionieri ai epocii lor. Paginile istoriei mai amintesc si o a doua categorie, a celor carora nu le-a mai ramas nimic de descoperit, de speculat sau de dezvoltat, astfel incat si-au creat singuri o cauza si un efect. Numele lor au fost inscrise in istorie, insa la capitolul: asa nu…