Poza 1
/ 4
Ce ne îngraşă cu adevărat?
Marea majoritate a nutriţioniştilor afirmă că principiul fundamental, regula de aur sau cum vrem să-i zicem, a slăbirii este să cheltuim mai multe calorii decât înghiţim, astfel încât bilanţul caloric să fie negativ. Atunci, corpul, aflat în situaţia de a face rost de caloriile necesare de altundeva decât din mâncare, va „ataca” rezervele organismului, ajungând, la un moment dat, să le consume şi pe cele de grăsime. E un principiu verificat şi răs-verificat în practică, corespunde cu logica bunului-simţ şi e simplu de înţeles pentru oricine. Şi totuşi… Cercetări recente aduc elemente care cam strică limpezimea priveliştii: fără să zdruncine principiul simplu şi clar al bilanţului caloric negativ ca o condiţie obligatorie a pierderii în greutate, rezultatele acestor cercetări arată că lucrurile sunt mult mai complexe: că nu toate caloriile sunt la fel, că echilibrul metabolic stă sub semnul unor influenţe subtile şi că, uneori, acestea vin de unde nu te aştepţi. Ceea ce nu înseamnă că nu există speranţă; ştiind că lucrurile sunt mai complicate – şi în cel fel anume – cei interesaţi pot evita ca acele influenţe păcătoase să le saboteze eforturile de a slăbi.