De aceea, singura cale prin care inginerii agenţiei spaţiale americane pot afla unde este poziţionat vehiculul marţian şi pot stabili distanţa pe care acesta a parcurs-o este prin studierea urmelor lăsate de roţile sale în solul marţian.
În cazul în care aventurile lui Curiosity pe Marte ar fi urmărite de extratereştri, aceştia ar putea observa un mesaj interesant pe care roverul îl lasă în urma sa. Inginerii NASA au dotat şenilele lui Curiosity cu câteva găuri amplasate strategic, ce permit inscripţionarea solului planetei Marte cu un mesaj în codul Morse.
Cu fiecare deplasare, Curiosity „scrie” pe sol următorul tipar:
scurt lung lung lung
scurt lung lung scurt
scurt lung scurt scurt
În codul Morse, aceste semne sunt echivalentul literelor „JPL”. Acesta este un acronim pentru „Jet Propulsion Laboratory”, numele agenţiei din cadrul NASA ce este însărcinată cu proiectul Curiosity.
Primele inscripţii pe Marte au fost efectuate pe 22 august, atunci când roverul ce cântăreşte o tonă a efectuat primul test de deplasare, mergând 4,5 metri în faţă, rotindu-se 90 de grade şi apoi deplasându-se alţi 2,5 metri.
În scurt timp, Curiosity urmează să întreprindă o călătorie de 365 de metri, deplasându-se spre o zonă de pe Marte ce este interesantă pentru oamenii de ştiinţă. Călătoria va dura câteva luni, viteza maximă a laboratorului spaţial fiind de 4 centimetri pe secundă, timp în care roverul va inscripţiona solul, oferind primul exemplu de „grafitti spaţial”.
Surse: Mashable, Business Insider