De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?

20 08. 2012, 14:22

Despre ciocolată, unele ceaiuri şi o varietate de mâncăruri aşa-zise „reconfortante” se ştie că au capacitatea de a ne înviora dispoziţia şi a ne face să ne simţim mai bine.

Asemenea „puteri” au şi alte alimente, efectele datorându-se compuşilor care le dau aroma, după cum au arătat specialiştii prezenţi la cea de-a 244 conferinţă naţională a American Chemical Society, cea mai mare asociaţie ştiinţifică din lume.

În cadrul evenimentului a fost prezentat un studiu asupra a peste 1.700 de substanţe care conferă aromele specifice diferitelor alimente, consumate în mod obişnuit în societatea occidentală.

Se cunoştea faptul că anumite molecule din ciocolată, diverse fructe de pădure şi alimente care conţin acizi graşi omega-3 au efecte pozitive asupra stării de spirit.

Noul studiu arată că unele substanţe, dintre cele care conferă aroma specifică mâncărurilor, au o structură similară cu cea a acidului valproic, a explicat Karina Martinez-Mayorga, care a condus studiul realizat în timp ce lucra la Institutul de Cercetări Moleculare Torrey Pines, SUA.

Acidul valproic este comercializat, sub diferite nume, ca medicament pentru tratarea unor afecţiuni psihice precum tulburarea bipolară (psihoza maniaco-depresivă), stabilizând starea de spirit a pacienţilor.

Bazându-se pe aceste efecte modulatoare ale compuşilor din alimente, echipa condusă de Karina Martinez-Mayorga se concentrează acum pe identificarea acelor compuşi care atenuează schimbările de dispoziţie, ajută la menţinerea sănătăţii cognitive, îmbunătăţesc starea de atenţie şi întârzie pierderea memoriei.

Studiile implică utilizarea chemoinformaticii – aplicarea metodelor informaticii pentru rezolvarea unor probleme din domeniul chimiei – pentru a trece în revistă structura chimică a peste 1.700 de substanţe implicate în aroma alimentelor, în căutarea unor similarităţi de structură cu medicamentele antidepresive. În viitor, echipa îşi propune să testeze experimental asocierea dintre aromă şi efectul asupra dispoziţiei.

Rezultatele ar putea duce la elaborarea unor recomandări privind alimentaţia şi la dezvoltarea unor suplimente nutritive cu efect benefice asupra dispoziţiei.

Cercetătoarea a subliniat că o anumită alimentaţie nu poate înlocui tratamentul medical cu antidepresive, în cazul unor tulburări accentuate, dar că, pentru persoanele care nu au nevoie de tratament medical, un stil de viaţă sănătos plus consumul unor alimente specifice poate îmbunătăţi semnificativ dispoziţia.

Sursa: Eurekalert!