O investigare cu ajutorul rezonanţei magnetice poate identifica în creier anumite „marcaje” biologice ale maturizării, care indică diferenţele de vârstă, indiferent de alte diferenţe care există între persoane.
Scanând creierele a 885 de persoane, cu vârste cuprinse între 3 şi 20 de ani, cercetătoriii au putut identifica 231 biomarkeri ai anatomiei creierului care, combinaţi, arată vârsta cu precizie de 92% – mai mare decât cea obţinută prin orice altă metodă.
Cheia acestei precizii este folosirea mai multor astfel de biomarkeri în combinaţie, reflectând natura multidimensională a anatomiei creierului şi modelele caracteristice ale schimbărilor ce survin odată cu înaintarea în vârstă.
Încă nu se ştie în ce fel sunt legate aceste schimbări anatomice la nivelul creierului de maturitatea comportamentală, care nu refleactă neapărat vârsta noastră cronologică.
Cercetătorii afirmă că descoperirea poate avea implicaţii importante în înţelegerea modului în care îmbătrâneşte creierul. De asemenea, ar putea ajuta la înţelegerea mecanismelor ce stau la baza unor tulburări precum ADHD şi autismul, deoarece specialiştii nu ştiu încă dacă aceste tulburări de neurodezvoltare au de-a face cu ritmul dezvoltării sau reflectă o dezvoltare realizată pe o cale anormală.
Sursa: Mail Online