Profesorul Behrokh Khoshnevis, de la Universitatea California de Sud, este promotorul unei tehnologii numite Contour Crafting, ce foloseşte aceleaşi principii care şi imprimantele 3D utilizate pentru fabricare unor obiecte de plastic.
Diferenţele constau în dimensiunile mari ale instalaţiei şi în materialele folosite.
Metoda Contour Crafting foloseşte betonul, care este depus strat cu strat, prin duze care se mişcă de jur-împrejurul casei, cu ajutorul unei macarele care se deplasează pe şine.
Pot fi construiţi astfel pereţi rezistenţi, din beton armat, în cursul procesului putând fi adăugate şi instalaţiile electrice şi sanitare.
Tehnologia permite şi construirea unor ziduri curbe şi a diverse elemente arhitecturale originale.
Cu această metodă, susţine prof. Khoshnevis, o casă de 230 m2 poate fi construită în aproximativ 20 de ore.
Actualele metode de construcţie sunt lente, costisitoare şi necesită mână de lucru numeroasă. Cu ajutorul tehnologiei Contour Crafting, afirmă susţinătorii ei, vor putea fi ridicate cartiere întregi într-un timp scurt; metoda s-ar putea dovedi foarte eficientă pentru construirea de locuinţe ieftine, adăposturi pentru sinistraţi ori spaţii comerciale, însă ar putea fi, la fel de bine, adaptată pentru construirea unor reşedinţe de lux, personalizate.
Inventatorii întrevăd şi utilizări extraplanetare ale tehnologiei lor, cu ajutorul căreia ar putea fi create, rapid şi cu un cost accesibil, structuri sigure şi solide pe Lună sau pe Marte – laboratoare, spaţii de locuit etc. – care să fie gata înainte de sosirea oamenilor.
Sursa: Mail Online