Doar copiii suferă de ADHD?

10 08. 2012, 12:13

Oamenii de ştiinţă au descoperit că tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD) este întâlnită şi în rândul persoanelor cu vârste peste 60 de ani aproape la fel de des. Studiul, realizat de cercetătorii olandezi, pare să pună la îndoială convingerea curentă că, atunci când cresc, copiii scapă de această tulburare.

Datele arată că 2-5% dintre copii sunt afectaţi de ADHD, care determină neastâmpăr permanent, nervozitate şi dificultăţi de concentrare a atenţiei. În România, se estimează că peste 200.000 de copii suferă de ADHD.

Specialiştii spun că aproximativ o treime dintre indivizii afectaţi în copilărie scapă de ADHD odată cu maturizarea. La alţii, simptomele produse de ADHD se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, dar nu dispar complet. Şi, după cum arată studiile recente, există şi persoane care ajung la maturitate cu această problemă şi o au toată viaţa. Noua cercetare a celor de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam subliniază că 3 procente dintre persoanele cu vârste peste 60 de ani suferă de această tulburare.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 231 olandezi adulţi, cu vârste cuprinse între 60 şi 94 de ani, care au fost rugaţi să completeze chestionare pentru a putea fi diagnosticaţi, fiind întrebaţi, de pildă, dacă li se pare dificil să urmărească un film până la sfârşit sau dacă sunt distraşi adesea de propriile lor gânduri.

Astfel, s-a constat că 2,8% dintre participanţi sufereau de ADHD, simptomele tulburării diminuându-se treptat şi la ei, odată cu îmbătrânirea. Dacă 4% dintre cei cu vârste cuprinse între 60 şi 70 de ani sufereau de ADHD, în rândul subiecţilor cu vârsta între 70 şi 94 de ani doar 2,1% erau afectaţi.

Acest lucru s-ar putea datora fie faptului că simptomele se diminuează odată cu înaintarea în vârstă, fie aceluia că testul nu a fost suficient de precis pentru a identifica tulburarea în rândul acestui segment de vârstă.

Sursa: Daily Mail