Este pentru prima dată când cercetătorii au descoperit urme străvechi de ciocolată pe un farfurie, în loc de o ceaşcă sau cupă.
Experţii au crezut mereu că boabele de cacao erau folosite de civilizaţiile precolumbiene pentru fabricarea unor băuturi speciale, destinate elitelor războinice şi conducătoare. Băuturile erau obţinute fie prin zdrobirea boabelor şi amestecarea acestora cu diferite lichide, fie prin fermentarea pulpei fructului de cacao.
Dar descoperirea recentă a cercetătorilor din cadrul Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic aduce noi informaţii asupra consumului de ciocolată în perioada precolumbiană.
Urmel ale substanţelor chimice prezente în ciocolată au fost descoperite pe fragmentele unei farfurii dezgropate în şantierul arheologic din Paso del Macho, din peninsula Yucatan. Este o dovadă în plus asupra originii unor feluri de mâncare tradiţionale mexicane, precum mole, un sos pe bază de ciocolată servit adesea cu carne.
„Este pentru prima dată când descoperim urme de ciocolată pe o farfurie folosită la servirea felurilor principale de mâncare”, declară arheologul Tomas Gallareta. Testele ulterioare efectuate în laboratoarele Millsaps College din Jackson, Mississippi, au găsit un raport între compuşi precum theobromină cafeină care sugerează că era vorba despre ciocolată.
„Prezenţa resturilor de cacaco pe farfurie este deosebit de interesantă, deoarece arată că era prezentată şi servită şi altfel decât sub forma unor băuturi. Cred că cacaoa era întradevăr consumată şi sub forma de sosuri pentru mâncare”, declară şi John Henderson, profesor de antropologie în cadrul Universităţii Cornell şi unul dintre cei mai mari experţi în „ciocolata străveche”.
Fragmentele de farfurie nu prezintă, însă, cele mai vechi urme de ciocolată descoperite în Mexic. Vase descoperite în siturile arheologice din vestul Yucatanului şi Chiapas, aparţinând culturii olmece, conţin urme de cacao vechi de circa 3.500 ani.
Sursa: Daily Mail