Oamenii de ştiinţă au făcut această constatare după ce au analizat probele de sânge prelevate de la şase indivizi care au declarat că nu au fost niciodată vaccinaţi împotriva rabiei (turbării).
În ciuda faptului că nu au fost vaccinaţi, subiecţii aveau anticorpi la virusul rabiei, care le confereau o rezistenţă naturală. Acest lucru indică faptul că, pentru prima dată, un grup restrâns ar putea dezvolta un răspuns imunitar pe care oamenii de ştiinţă l-ar putea studia cu scopul de a dezvolta un tratament al bolii.
Cercetarea a fost realizată pe membrii a două comunităţi izolate, Trueno Cocha şi Santa Marta, localizate în nordul pădurii amazoniene din Peru, acolo unde se întâlnesc cazuri frecvente de infecţii fatale cu virusul rabiei, transmis prin muşcătura liliecilor vampiri (foto). Probele de sânge au fost prelevate de la 63 de indivizi. Dintre aceştia, şapte aveau anticorpi împotriva rabiei, dar numai unul dintre ei fusese vaccinat.
„Majoritatea cazurilor de expunere la virus care ajung să se transforme în infecţii sunt fatale. Cu toate acestea, descoperirea noastră scoate la iveală faptul că ar putea exista un fel de rezistenţă naturală în cadrul anumitor comunităţi, în care indivizii sunt expuşi în mod regulat la rabie. În acest mod, putem dezvolta tratamente eficiente care ar putea salva vieţi în zonele în care rabia a continuat să fie una din principalele cauze ale morţii premature”, a declarat Amy Gilber, coordonatorul studiului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că anual se înregistrează peste 55.000 de cazuri de decese provocate de rabie, liliecii fiind principalii agenţi ai contaminării în Statele Unite şi Canada.
Sursa: The Australian