Odată echipat cu camera video ataşată de spate cu un ham special, care să nu-i împiedice mişcările, cormoranul a plonjat în apele oceanului şi, în decurs de doar 40 secunde, a atins adâncimea de 45 metri, unde a zăbovit circa 80 de secunde, până a reuşit să prindă un peşte, după care s-a reîntors la suprafaţa apei pentru a respira şi a se hrăni.
Este pentru prima oară când cercetătorii au reuşit să observe tehnicile de pescuit ale acestei specii de cormoran, care cuibăreşte pe coastele marine din Chile şi Argentina. Imaginile obţinute arată cum cormoranul se odihneşte puţin la suprafaţa apei înainte de a se arunca în adâncuri. Când cormoranul atinge fundul oceanului, porneşte să exploreze o zonă relativ întinsă, în căutare de pradă. Când întâlneşte un peşte cu formă alungită, îl capturează rapid şi se ridică la suprafaţă pentru a se hrăni.
Imaginile au fost obţinute în apele care scaldă Rezervaţia Marină Punta Leon din Patagonia, Argentina, o zonă protejată care adăposteşte peste 3.500 perechi de cormorani imperiali. O echipă din cadrul WCS, condusă de dr. Flavio Quintana, a studiat în decursul ultimilor zece ani comportamentul de hrănire al acestor cormorani. Echipei i s-au adăugat dr. Carlos Zavalaga, alături de Ken Yoda din cadrul Universităţii din Nagoya, care s-a ocupat de adaptarea şi fixarea camerei video pe pasăre.
Echipa din cadrul WCS a studiat anterior peste 400 de cormorani de-a lungul coastei patagoneze a Argentinei, folosindu-se în acest scop de echipament tehnologic de ultimă generaţie. Informaţiile obţinute astfel vor fi folosite la identificarea zonelor optime de hrănire, pentru a ajuta apoi la desemnarea de noi arii protejate, precum şi la înţelegerea condiţiilor de mediu care afectează populaţiile de cormorani.
WCS a lucrat în Patagonia timp de peste 50 ani şi a ajutat la înfiinţarea mai multor arii protejate pentru salvarea faunei locale, incluzând pinguini, albatroşi şi elefanţi de mare.
Sursa: WCS