Home » D:News » Consumul de alimente cu indicele glicemic crescut poate favoriza apariţia cancerului mamar

Consumul de alimente cu indicele glicemic crescut poate favoriza apariţia cancerului mamar

Consumul de alimente cu indicele glicemic crescut poate favoriza apariţia cancerului mamar
Publicat: 28.07.2012
Un studiu european sugerează că femeile în vârstă care consumă mulţi carbohidraţi din dulciuri şi amidon au un risc crescut de a dezvolta o formă mortală a cancerului la sân.

Noul studiu indică existenţa unei legături între indicele glicemic crescut şi o formă particulară de cancer mamar, care nu are receptori pentru hormonul feminin estrogen şi care poartă numele de cancer mamar ER-negativ.

În principiu, un indice glicemic mare este asociat cu o dietă bogată în mâncăruri care cauzează o creştere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, aşa cum sunt alimentele procesate ce conţin făină albă,cartofii sau dulciurile.

Cercetarea, realizată de specialiştii din Franţa, a cuprins un eşantion de 335.000 femei, care au luat parte la un studiu realizat pe termen lung ce a analizat legătura dintre factorii de nutriţie şi riscul de apariţie a cancerului. În 12 ani, 11.576 dintre participante au dezvoltat cancer mamar.

Iniţial, în urma analizării chestionarelor care evidenţiau obiceiurile alimentare ale femeilor, nu s-a constat existenţa unei legături între cancer şi indicele glicemic. Cu toate acestea, atunci când cercetarea s-a concentrat asupra femeilor aflate la menopauză care aveau cancer ER-negativ, constatările au fost altele. Împărţind femeile în cinci grupuri, în funcţie de cantitatea de alimente cu indice glicemic ridicat pe care le consumau, s-a observat că, dntre femeile care aparţineau „cincimii superioare” (grupul celor care se mâncau cele mai multe alimente cu IG mare), 158 sufereau de cancer mamar, comparativ cu doar 11 cazuri regăsite în „cincimea inferioară”.

Un sfert dintre cazurile de cancer mamar sunt cauzate de tumorile ER-negative. De obicei, ele au un prognostic mai sumbru comparativ cu tipurile de cancer provocate de tumorile ER-pozitive, deoarece ele tind să crească mai repede şi nu sunt sensibile la terapiile pe bază de hormoni.

Specialiştii sunt de părere că rezultatele studiului sunt cu atât mai importanten cu cât informaţiile referitoare la cancerul de sân ER-negativ sunt foarte puţine. De asemenea, indicele glicemic mare este asociat cu o mai mare producţie de insulină, un hormon care reglează nivelul glucozei din sânge. Nivelul mare de insulină este şi el asociat cu anumite tipuri de cancer, acest hormon favorizând dezvoltarea unor tumori.

Sursa: RTE News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede
Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede
Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025
Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025
(P) Statistici, Istorie și Implicații Psihologice ale Jocurilor de Noroc: O Privire de Ansamblu
(P) Statistici, Istorie și Implicații Psihologice ale Jocurilor de Noroc: O Privire de Ansamblu
O reacție a oxigenului recent descoperită ar putea ajuta la căutarea vieții extraterestre
O reacție a oxigenului recent descoperită ar putea ajuta la căutarea vieții extraterestre
Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace
Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace
O fortăreață montană uriașă, de 3.000 de ani vechime, îi uimește pe arheologi
O fortăreață montană uriașă, de 3.000 de ani vechime, îi uimește pe arheologi
Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood
Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood
Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva cu Adrian Artene”!
Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva ...
O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax
O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax
Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite
Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite
Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă
Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă
Test de cultură generală. De ce nu vedem aerul?
Test de cultură generală. De ce nu vedem aerul?
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului”, făcând posibilă călătoria în timp
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului”, făcând posibilă călătoria în timp
Scrisoarea lăsată de Matthew Perry într-un borcan de biscuiți, găsită de actrița Lisa Kudrow
Scrisoarea lăsată de Matthew Perry într-un borcan de biscuiți, găsită de actrița Lisa Kudrow
Nvidia a creat un supercomputer de 1.000 de ori mai puternic decât cele mai performante laptopuri
Nvidia a creat un supercomputer de 1.000 de ori mai puternic decât cele mai performante laptopuri
O comoară uriașă, din secolul al XVII-lea, descoperită într-o faimoasă biserică germană
O comoară uriașă, din secolul al XVII-lea, descoperită într-o faimoasă biserică germană
Primul brevet de invenţie obţinut de un român. Cine a fost Petrache Poenaru
Primul brevet de invenţie obţinut de un român. Cine a fost Petrache Poenaru