Conform cercetătorilor, egoismul se formează în locul numit joncţiunea temporoparietală. Constatarea a fost făcută în urma unui studiu realizat pe 30 de participanţi care au fost rugaţi să joace un joc cu bani. Participanţii au primit sume mici de bani şi au fost rugaţi să îi împartă între ei şi o persoană anonimă. Unii participanţi au ţinut toţi banii pentru ei, iar alţii au împărţit banii cu persoana necunoscută, cu care se jucau. Apoi, oamenii de ştiinţă au monitorizat creierele participanţilor şi au observat că oamenii care s-au comportat într-un mod egoist, păstrând toţi banii pentru ei, au avut mai puţină materie cenuşie în joncţiunea temporoparietală comparativ cu cei care şi-au împărţit banii.
Joncţiunea temporoparietală nu este o descoperire recentă. Cu ceva timp în urmă s-a constat că regiunea este implicată în procesul de luare a deciziilor. Studii anterioare au descoperit că perturbările de la nivelul acestei arii au impact asupra capacităţii noastre de a lua decizii. De asemenea, se pare că joncţiunea temporoparietală are legătură şi cu empatia, capacitatea de a te putea transpune „în pielea altcuiva” pentru a înţelege trăirile celuilalt.
În timp ce studiul condus de Ernst Fehr de la Universitatea din Zurich susţine că această zonă are o oarecare legătură şi cu altruismul, cercetarea nu a reuşit să arate dacă mărimea joncţiunii temporoparietale este determinată genetic. „Rezultatele sunt foarte interesante. Cu toate acestea, nu ar trebui să concluzionăm că un comportament altruist este determinat numai de factorii genetici”, a încheiat Ernst Fehr.
Sursa: Business Insider