Preţul plătit pentru un ritual de împerechere de 3 ore
Descoperirea subliniază costul pe care îl plătesc calamarii pentru reproducere. În aceste cazuri, calamarii nu numai că se expun la pericolul de a fi atacaţi de prădători, dar nici nu reuşesc să se hrănească, subliniază un studiu coordonat de Amanda Franklin de la Universitatea din Melbourne, Australia.
„Înţelegerea costurilor pe care calamarii le plătesc pentru împerechere poate furniza informaţii importante cu privire la evoluţia strategiilor de reproducere şi îmbătrânire”, a notat Franklin.
Euprymna tasmanica este un calamar care are o lungime de doar 7 centimetri. De regulă, el trăieşte într-un ritm rapid, având o viaţă foarte scurtă de doar un an. Cu toate acestea, actul sexual al acestor cefalopode poate dura până la trei ore.
Pentru a le analiza ritualul de împerechere, cercetătorii au capturat calamari sălbatici de pe costa de sud-est a Australiei şi i-au pus în acvarii. Fiecare calamar a fost supus unui test de rezistenţa într-un acvariu cu apă curgătoare, unde apa acţiona ca o bandă de alergare pentru cefalopod, forţându-l să înoate împotriva curentului. În tot acest timp, specialiştii au măsurat rezistenţa calamarilor în funcţie de timpul lor petrecut în lupta cu apa.
A doua zi, 30 de calamari (jumătate femele, jumătate masculi) au fost puşi într-un acvariu comun pentru împerechere, iar alţi 17 au fost păstraţi în alte acvarii fiind separaţi pe sexe. Imediat după împerechere, calamarii au fost nevoiţi să înoate iar împotriva curentului.
Astfel s-a constat că, după împerechere, calamarii abia reuşeau să parcurgă jumătate din drumul pe care l-ar fi făcut într-o zi normală. Mai mult, specialiştii au descoperit că cefalopodelor, atât celor de sex feminin, cât şi celor se sex masculi, le-au trebuit cam 30 de minute pentru a-şi recăpăta rezistenţa de înotare.
Prin urmare, după împerechere calamarii au mai puţină energie pentru alimentare, evitarea prădătorii, dezvoltare şi chiar găsirea altor parteneri. Experimentele făcute de A. Franklin sugerează că împerecherea ar putea fi unul din motivele pentru care aceşti calamari trăiesc atât de puţin.
Sursa: Live Science